ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kommunen vill garantera unga sommarjobb

  • Katrin Stjernfeldt Jammeh Foto: Lars Jansson

Näringslivets recept för att lösa utanförskapet är fler jobb. Nu vill kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh garantera unga sommarjobb.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) delar näringslivets uppfattning om att arbetstillfällen är det som kan bryta utanförskapet.

”Jag ser att en mängd företag gör ett jättestort jobb för att få fler i arbete. Massive Entertainment är ett exempel och konsultföretaget Jayways arbete med sitt program ”Talent without borders” är ett exempel.”

Hon säger att Malmö stads näringslivsråd just nu tittar på möjligheten att ta fram en sommarjobbsgaranti för gymnasielever.

”Vi måste synliggöra de jobb som finns och ge ungdomar ett nätverk så att de kommer in på arbetsmarknaden och här finns det ett påtagligt engagemang från båda stora och små företag i Malmö.”

”Malmö är en liten storstad där det är väldigt nära till allt, händer det något negativt så blir det väldigt tydligt, men på samma sätt blir näringslivets engagemang lika synligt”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Gör näringslivet tillräckligt?
”Från Malmö stads sida försöker vi ta vara på företagens engagemang, men alla kan inte jobba med läxhjälp, vilket var väldigt populärt ett tag. Vi behöver se olika former av engagemang där ett av de viktigaste är att erbjuda unga och arbetslösa ett nätverk så att man kommer in i arbetslivet.”

Vilka mer än näringsliv och kommun kan behöva bidra för att minska utanförskapet?
”Arbetsförmedlingen är en nyckelspelare och vi har varit kritiska till att de har en alldeles för kantig verktygslåda. En del av de arbetsmarknadsprojekt som drivs av näringslivet i dag involverar inte Arbetsförmedlingen direkt och där behövs någon form av omtag.”

Samtidigt tycker Katrin Stjernfeldt Jammeh att det pratas alldeles för mycket om bilden av Malmö.

”Det finns en fixering vid att måla upp Malmö i just svart eller vitt, det finns väldigt små nyanser i debatten och det talas mycket om bilden av Malmö, men Malmö är inte svart eller vitt. Vi upplever en stark inflyttning av företag som ser attraktiviteten i god infrastruktur, ett växande kulturutbud och en restaurangnäring på tillväxt.”

”Vi har haft situationer tidigare med våldsbrott och rån som samhället slagit tillbaka mot, men i grund och botten handlar det om att skapa en stad där det är bra att bo och leva.”

Tyck till