ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Kinas miljöpolitik lyfter priset på järnmalm

  • LKAB driver i Kiruna världens största underjordsgruva för järnmalm. Foto: TT

Nya åtgärder mot luftföroreningarna i Kina har lett till järnmalmsrally. På drygt en månad har priset på råvaran rusat med nära 40 procent. Det innebär är goda nyheter för statliga gruvjätten LKAB.

Den 21 februari i år kostade ett ton 62-procentig järnmalm levererad till den kinesiska hamnstaden Qingdao nästan 95 dollar. Men under våren kollapsade priset och malmen noterades till en bottennivå på drygt 53 dollar i början av juli.

Sedan dess har råvaran dock fått ett snabbt uppsving. På måndagen handlades malmen i Qingdao för runt 75 dollar per ton, cirka 610 kronor, vilket motsvarar en uppgång med nära 40 procent på drygt en månad.

Orsaken till den kraftiga rekylen är att Kina annonserat nya begränsningar av sin järn- och stålproduktion för att få bukt med de höga luftföroreningarna.

”Sedan två år tillbaka har Kina en kampanj där man på olika sätt begränsar produktionen i sina stålverk, kol- och järnmalmsgruvor. Nu har man tagit ytterligare ett steg, och det gör man i marknadsläge när det redan är ganska bra efterfrågan på den malm som produceras. Då stiger priserna”, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

Enligt en analys från Citigroup kommer de kinesiska stålverkens dagliga produktion att minska med upp till 8 procent till följd av begränsningarna. Martin Jansson betonar att åtgärderna dessutom slår extra hårt eftersom de införs samtidigt som vintern gör sitt intåg.   

”Under vinterhalvåret går järnmalmsproduktionen säsongsmässigt ner. Många kinesiska järnmalmsgruvor ligger i de norra provinserna och där är det svårt att producera när det är is och snö.”

Mindre kinesisk produktion innebär mindre kinesisk export. Därför följer järnmalmspriset i Europa och USA med i uppgången, konstaterar Martin Jansson. Men han tror ändå inte att malmrallyt får någon större påverkan på svenska bolag.

”LKAB får lite högre intäkter och SSAB får lite högre kostnader. Men i övrigt slår det inte igenom speciellt mycket.”

Om det högre priset består är svårt att sia om. Men om uppgången slår alltför hårt mot kinesiska bolag kommer Peking att backa, spår Martin Jansson.

”Det har vi sett tidigare. Det är svårt att finjustera en centralt organiserad produktionsstyrning.”

Samtidigt är järnmalmspriset, trots den senaste månadens uppgång, fortfarande en bra bit lägre än vid årets början. Martin Jansson ser brutna investeringslöften från USA:s president Donald Trump som det främsta skälen till nedgången.  

”Investerare hade köpt järnmalm och stål inför att Trump skulle genomföra sitt stimulanspaket. Sedan gjorde han inte det, och nu tror ingen att det kommer att ske. Därför blev det pyspunka på industriråvarorna och då stod järnmalmen mitt i skottgluggen”, säger han.

Tyck till