ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Källa: Patriot ger för dåligt skydd

  • Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: Pontus Lundahl/TT

  • Foto: AP Photo/HO/IDF

Utan den nya israeliska missilen ger Patriot inget skydd för Sverige mot ryska ballistiska robotar som Iskander. Det uppger en central källa i Polens upphandling.
Samtidigt öppnar Liberalerna för en affär med Israel.

"Om vi väljer Patriot är det självklart för mig att försvarsmakten ska anskaffa de bästa och billigaste delsystemen - i det här fallet beväpningen. För oss är det inget problem att det kommer från Israel", säger Allan Widman, ordförande i Försvarsutskottet, och tillägger:

"Det här är en mycket stor affär med lång avskrivningstid, och då är det dubbelt viktigt att vi ser till att få mesta möjliga pang för pengarna."

Men för statsråden Margot Wallström och Peter Hultqvist är frågan ytterst delikat. Båda står nära palestinierna och PLO. Hultqvist har till och med belönats med "order of merit" av president Mahmoud Abbas för hans hängivenhet och exceptionella insatser för den palestinska saken.

Inom Försvarsmakten och på FMV väntar man nu på regeringens beslut. Ska Sverige köpa franska SAMP/T med luftvärnsroboten Aster eller amerikanska Patriot - och i så fall med vilka luftvärnsrobotar?

Som Di berättade på måndagen är den nya israeliska missilen Skyceptor nästa steg i utvecklingen av Patriot. Detta var helt avgörande för Polens beslut att köpa Patriotsystemet som i grunden är 35 år gammalt.

Det polska försvarsministeriet har gjort en noggrann teknisk utvärdering under flera år. Man fann att Patriot i dag, laddat med de amerikanska missilerna PAC-3 och PAC-3 MSE, inte har en chans mot de fruktade ryska Iskanderrobotarna som placerats ut i Kaliningrad.

”Sannolikheten för träff är mycket liten, dessutom är den utvecklad efter Patriot vilket betyder att den högst troligen är designad för att undvika den”, säger en central källa i Polens upphandling till Di.

Detta är skälet till att Polen kommer att ladda sina Patriot-batterier med helt nya israeliska Skyceptor och bara köpa ett mindre antal amerikanska Patriotmissiler.

"Vår utvärdering kom till slutsatsen att Patriot är skapad för att slå ut Scud-missiler i Mellanöstern, inte Iskander. Scud är en enkel design och fungerar som en gevärskula. Den flyger snabbt och rakt mot sitt mål. Banan kan förutsägas och skäras av. Patriot designades för att göra detta och bevisade sig i Gulfkriget. Iskander är en helt annan lösning. Den är lättmanövrerad och snabbare, runt 2.100 meter per sekund."

Di:s källa i den polska luftvärnsupphandlingen avfärdar bilden av Patriot i Sverige som ett slags supervapen mot ballistiska robotar som kan placeras på Gotland och skydda landet. Särskilt som Sverige bara har råd med två batterier. I stället borde hotfrågan främst handla om bekämpning av kryssningsmissiler och bombflyg.

"Jag är förvånad över debatten i Sverige. För mig är det en fånig diskussion och borde inte vara i närheten av en avgörande faktor", säger Di:s källa och tillägger:

”Min uppfattning är att såvida inte luftvärnsbatteriet i sig självt är målet för Iskander så är det osannolikt med en framgångsrik bekämpning.”

Polen har tidigare köpt pansarvärnssystemet Spike från Israel, likaså Finland och Tyskland. I Sverige är däremot vapenköp från Israel sedan länge politiskt laddat, även om det görs enstaka affärer. Bland annat är Sveriges Leopardstridsvagnar beväpnade med pilspetsammunition från israeliska IMI.

Luftvärnsupphandlingen har delat Försvarssverige i två läger. Patriot har seglat upp som Högkvarterets favorit. Bland annat har generallöjtnant Dennis Gyllensporre offentligt talat om Patriot som en ballistisk sköld för Sverige. FMV har i sin utvärderingsprocess lyft fram fördelarna med SAMP/T, men ser ut att bli överkört.

Tyck till