ANNONS:
Till Di.se
Di på plats i Almedalen

Jimmie Åkesson: Svälj stoltheten och ta ansvar

En vitbok kommer inte att omvända några partiers inställning till SD, tror partiledaren Jimmie Åkesson, som pekar ut pensionärernas och offentliganställdas villkor som de tuffaste frågorna att komma överens med Moderaterna om – om han nu skulle få chansen.

På Sverigedemokraternas dag i Almedalen kom partiet med ett nytt utspel på vårdområdet, på temat att förbättra arbetsvillkoren för personalen.

Partiledaren Jimmie Åkesson konstaterade vid en pressträff att partiets förra vårdutspel tidigare i våras fick flera efterföljare, bland annat från Socialdemokraterna. Nu tror han på samma effekt när partierna försöker ”triangulera och stoppa väljarflykten.”

”Det gör att vårdfrågorna kommer att hamna i fokus i den politiska debatten och jag är glad för det”, säger han vid en pressträff.

SD planerar att låta partiet ge uppdrag åt en forskare skriva en vitbok om partiets historia.

”Hittills är det våra politiska motståndare som har skrivit partiets historia. Den är inte falsk alla gånger men den ger inte hela bilden”, säger Jimmie Åkesson.

”Av rent personligt intresse skulle det vara intressant att se om det är så hemskt och elakt som våra politiska motståndare har sagt”, säger han vidare.

Men en vitbok skulle inte ändra andra partiers inställning till SD, enligt Åkesson.

”Det tror jag inte, Stefan Löfven som ständigt återkommer till det här i alla debatter i stället för att prata sakpolitik vet mycket väl att vårt parti är inte i dag vad det var 1991 men han lyfter det här ändå för han vill inte ta debatten i sakfrågorna”, säger han.

Om dagens opinionsläge består vad ser du framför dig efter valet?
"Ett svårt parlamentariskt läge för dem som inte vill prata med mig. Det blir svårt att styra landet då. Min uppmaning är svälj stoltheten och prata med alla partier. Ta ansvar!"

Gruppledare Mattias Karlsson uttryckte häromdagen till Di sin besvikelse över att den nya M-linjen om SD inte lett till resultat i riksdagsarbetet. Men SD är ändå ett steg närmare makten efter Moderaternas besked att partiet vill bilda regering också i ett läge där alliansen är mindre än de rödgröna partierna och ingen sida har en majoritet.

Vad blir svårast att komma överens om med Moderaterna – om du skulle få chansen?
”Moderaterna är ju ett högerparti i väldigt hög grad medan vi är ett mittenparti. Vi skulle i ett samarbete vara garanten för att Moderaterna inte går för långt åt höger. Då är det frågor om de fattiga pensionärernas villkor, det är frågorna om de offentliganställda inom framförallt vård och omsorg – det är sådant Moderaterna kommer att ha svårast att acceptera”, säger Jimmie Åkesson.

Är ert parti redo för en vitbok – det skrivs ju nya kapitel om Sverigedemokraternas skandaler. Ni har många dömda företrädare i riksdagen – är ni redo för det här steget?
”Det är helt olika saker egentligen. Det som har hänt i partiets historia, det som diskuteras är ju kopplingar till extrema ideologier, enskilda individer som var med och startade partiet som ofta förekommer i debatten.”

”Sedan att det sker så kallade skandaler eller riktiga skandaler ibland i politiska partier det är det i alla partier. Just nu har vi råkat ut för det”, säger han.

Tyck till