ANNONS:
Till Di.se
It-skandalen i Transportstyrelsen

Internrevisorn talar ut efter Transport-gate

  • Foto: Jonas Eng, Di.

Transportstyrelsens internrevisor Annette Olofsson hyllas för att hon påtalade myndighetens lagbrott. Nu efterlyser hon ett tydligare ansvar i styrelserna som ett stöd åt kollegor i myndigheterna.

”Vi kan hamna i ett slags visselblåsarsituation”, säger hon.

När Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren våren 2015 outsourcade känsliga register till icke säkerhetsklassade IBM-konsulter för att vinna tid på ett sätt som bröt mot tre lagar, insisterade internrevisor Annette Olofsson på att styrelsen skulle informeras.

När hon inte fick någon bekräftelse på att det hade skett bokade hon ett möte med ordföranden Rolf Annerberg, som visade sig känna till lagbrotten men varken agerat eller ifrågasatt besluten.

Mötesanteckningarna såg hon till att få ut till hela styrelsen. Myndigheten satt i en rävsax skapad av dålig framförhållning och Annette Olofssons jobb ledde till irritation.

Hon beskrev sitt arbete med att påtala lagbrotten i förhör med polisen i höstas – och fortsatte att gå till jobbet.

”Det har känts extremt tufft”, säger hon i dag till Di i sin första stora intervju sedan skandalen briserade.

I dag är styrelsen utbytt och generaldirektören har fått sparken. Tack vare Annette Olofssons arbete kunde ingen säga att de inget visste.

Men det stannade som bekant inte där. Två ministrar, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson, har tvingats lämna regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist hotas av misstroendevotum.

Frågan om vem i statsminister Stefan Löfven närmaste krets som egentligen visste och den om EU- och handelsminister Ann Lindes ansvar som Anders Ygemans statssekreterare blir allt mer besvärande för regeringen och i höst väntar KU-förhör.

Stefan Löfven har mött sin hittills värsta kris.

”Jag är omtumlad”, säger Annette Olofsson som varit på semester under de dramatiska veckorna.

Men det är inte bara en it-skandal som har rullats upp i myndigheten enligt Annette Olofsson.

”Det har handlat om bristande riskanalys, riskhantering och proaktivitet. Det har behövts mer transparens och medvetenhet i kultur- och ledningsfrågor.”

Hon ger intervjun efter några dagars funderande. Syftet när hon nu väljer att berätta är att hon vill hjälpa internrevisorer i samma situation.

Totalt finns det ett hundratal i hennes position ute på olika myndigheter.

”Jag är inte den enda som har haft det tufft”, säger hon.

Ju mer känslig och kritisk frågan är desto större är risken att bli utsatt och ifrågasatt, enligt Annette Olofsson.

”Det händer att man i stället blir mer försiktig. Alla orkar inte navigera igenom den svåra situation som kan uppstå”, säger hon.

”Vi kan hamna i ett slags visselblåsarsituation. Det kan bli så påfrestande att man säger upp sig, byter yrke eller blir sjuk. Det är många som inte klarar av att stå upp och stå emot när det behövs som mest”, fortsätter hon.

Annette Olofssons uppdragsgivare, styrelsen, var måttligt intresserad av hennes tjänster som det yttersta skyddsnätet när andra kontrollfunktioner inte fungerade.

En orsak anser hon är att styrelsens ansvar i en myndighet är oklart, inte minst då generaldirektören utses och avsätts av regeringen.

”Internrevisorn är till för att hjälpa ledningen ta sitt ansvar, så ansvarsfrågan har betydelse för efterfrågan”, säger hon.

Riksrevisionen har i flera år varnat politikerna för att den interna styrningen och kontrollen och ansvarslinjerna i svenska myndigheter inte fungerar. I en rapport till regeringen i våras lämnades en knippe åtgärdsförslag för att stärka internrevisionen i myndigheter.

Regeringen avfärdade rapporten då den inte rimmade med internationella revisionsstandarder.

”Man har kastat ut barnet med badvattnet. Något behöver ändå göras”, säger Annette Olofsson.

Tyck till