ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Interna krav ökar på M-ledning

  • Pehr Granfalk, M, kommunstyrelsens ordförande i Solna. Foto: TT

  • Anna Kinberg Batra, partiledare (M). Foto: Stina Stjernkvist/TT

En politikutveckling som inte fungerar, en partiledning som spottar ur sig ogenomtänkta förslag och ett ledarskap som inte håller måttet. 

Det interna missnöjet inom Moderaterna växer och Di kan nu avslöja hur man i partiets allra starkaste fäste kräver en snabb förändring.

Efter moderatledningens dramatiska besked i januari, då man öppnade för att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna, har partiet rasat i opinionen.

Partiledaren Anna Kinberg Batras historiska presskonferens – och den efterföljande SD-debatten – anses internt vara ett kommunikationsmässigt haveri. Men krisen är betydligt djupare än så.

Di har talat med ett stort antal moderata företrädare i såväl riksdagsgruppen som ute i kommunerna och landstingen, och bland många finns en stor misstro mot partiledningen.

Kritiken handlar i huvudsak om två delar: bristen på ledarskap och avsaknaden av en sammanhållen idé om vad partiet egentligen vill.

Att partiets nya slogan är ”plan för ett starkare Sverige” hjälper föga.

”Det poppar upp väldigt många olika förslag hela tiden. Det är som en popcornmaskin, men det är väldigt svårt att förstå vad det ska leda till. Om någon skulle fråga mig vad den här planen för Sverige är, så skulle jag inte kunna svara”, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Hans partikollega Leif Gripestam, med samma befattning i Täby, är även han öppet kritisk och anser att partiledningen inte svarar upp mot de stora samhällsutmaningar som finns i dag.

Det man enligt honom särskilt har försummat är det som tidigare var partiets paradgren.

”Man behöver ta ett omtag i den ekonomiska politiken, utan den grunden kommer man inte vidare på andra områden.”

Även om närmandet till SD triggade i gång den akuta väljarflykten, har det interna missnöjet bubblat under ytan en längre tid.

Kritiken riktar sig inte bara mot partiledaren, utan det anses även finnas stora brister i den närmaste kretsen runt omkring.

Riksdagskansliet anses allmänt fungera dåligt och det handlar i stor utsträckning om en kompetensfråga.

Efter åtta år i regeringsställning fanns det många med gedigen erfarenhet att använda sig av, men få av dem kvar efter att även de tidigare statssekreterarna Hans Lindberg och Mikael Sandström har lämnat sina uppdrag på kansliet.

Kontrasten mot åren inför valsegern 2006, då Anders Borg var kanslichef och ledde arbetet med att ompröva politiken, beskrivs av flera som påtaglig.

”Det finns många duktiga människor som är knutna till vårt parti och som man skulle kunna komplettera med. Det är något partiledningen borde inventera. Nu behöver vi verkligen samla alla goda krafter”, säger Pehr Granfalk.

När det gäller utvecklingen av den ekonomiska politiken har partiets finansministerkandidat Ulf Kristersson huvudansvaret.

Di har talat med en rad M-företrädare som tycker att han lägger för mycket energi på enskilda utspel, snarare än att ta fram genomarbetade reformer som ska ge partiet en valseger.

Och det gäller i stor uträckning även partisekreteraren Tomas Tobé, som anses vara alldeles för upptagen av det politiska spelet.

”Allt kan inte handla om spelteorier. Vi måste ta tag i de stora frågorna för att lösa verkliga samhällsproblem”, säger Leif Gripestam.

Alla delar inte kritiken mot partiledningen, och flera lyfter fram de fem arbetsgrupper som jobbar med att utveckla partiets politik.

Men med bara ett och ett halvt år kvar till valet är det ont om tid. Och så länge det inte finns en tydlig styrning uppifrån om vad man vill få ut av arbetsgrupperna, kommer de inte leverera det som krävs, påpekar flera av dem som själva deltar i arbetet.

När Niklas Wykman – riksdagsledamoten som brukar omnämnas som Anders Borgs lärjunge – i förra veckan presenterade en rapport med en lång rad ambitiösa reformförslag, var intresset från partiledningen minst sagt svalt. Ulf Kristersson bemödade sig inte ens att gå dit, vilket Expressen har rapporterat om.

Den kritik som nu kommer upp till ytan finns på många håll, men är som störst i M:s starkaste fäste Stockholm, där väljarflykten också varit mest dramatisk.

”Stora delar av tappet har skett här och det är väldigt tråkigt. Nu måste vi reformera politiken och inte dribbla för mycket”, säger Kjell Jansson, ordförande för länsförbundet i Stockholm.

På fredagen hålls ett möte mellan Anna Kinberg Batra och de lokala företrädarna i länet. Enligt Pehr Granfalk från Solna är det bråttom.

”Om man framåt sommaren inte ser en vändning, och tappet i våra starka regioner fortsätter, är vi riktigt illa ute.”

Ingen som Di har talat med vill öppet prata om att byta partiledare eller andra centrala poster, men bakom kulisserna pågår ändå spekulationerna om Anna Kinberg Batras efterträdare.

De flesta kan leva med opinionssiffror runt 20 procent, men sjunker partiet under 17–18 procent anses läget bli akut.

Tyck till