ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Insiderkrönikan: Vd:n som storhandlar till reapris

Aktiviteten bland börsbolagens insynspersoner är just nu mycket låg. Det finns två naturliga förklaringar till det, skriver Erik Lidén.

Insideraktiviteten har varit ovanligt låg under inledningen av april. Hittills har bara 99 affärer registrerats under månaden att jämföra med 161 under samma period förra året. Det finns två naturliga förklaringar till den låga aktiviteten.

För det första har antalet handelsdagar varit färre på grund av påsklovet. 2016 inträffade påsk i slutet av mars. För det andra råder det handelsförbud för insiders i den egna aktien inför bolagets kvartalsrapport och april är som bekant en frekvent rapportmånad.

Jag får ofta frågor om vad just handelsförbudet innebär. Svaret är att bolagens insynspersoner inte får handla i aktien 30 dagar före rapporten släpps. Så snart rapporten har publicerats får de handla i aktien igen. Men inte alla insiders har handelsförbud inför rapporterna. Det finns insiders som inte har tagit del av den icke-publicerade informationen som finns i rapporterna. För dem är det fritt fram att handla även före rapporterna.

I den senaste insynshandeln uppmärksammar jag flera affärer i frysteknikbolaget Optizfreeze. Den 10 april tillträdde Nick Kramer som ny vd i bolaget och den 7 april köpte han totalt 300.000 aktier utanför börsen till ett värde om drygt 6 miljoner kronor. Säljaren var bolagets största ägare, börsnoterade Arc Aroma Pure AB, och aktierna såldes till kursen 20,25 kr. Samma dag stängde aktien på 29,3 kronor vilket innebär att Kramer köpte aktierna med en rabatt på drygt 30 procent.

Även nytillträdda styrelseledamöterna Elisabeth Yllfors och Göran Hedbys har köpt aktier. Yllfors köpte 10.000 aktier den 6 april och Hedbys 8.000 aktier den 10 april. Även här gjordes affärerna utanför börsen till en rabatterad kurs med Arc Aroma som säljare. Efter affärerna är Arc Aroma alltjämt Optifreezes största ägare med 1,3 miljoner aktier motsvarande drygt 15 procent av rösterna.

Jag gillar Kramers köp men att det sker utanför marknaden till ett kraftigt rabatterat pris drar naturligtvis ned signalvärdet väsentligt. Eftersom han får köpa till reapris kan man förvänta sig att köpet är förknippat med en inlåsning, men Johan Möllerström som är vd för Arc Arcoma svarar på mail att han inte har något att tillägga kring affären utöver det som framgår via bolagets pressmeddelande. Sammantaget så tycker jag man ska avvakta med Optifreeze-aktien tills ledningen gör betydande köp till gällande marknadspriser.

Utanför landets gränser noterar jag fortsatta köp i kanadensiska exportterminalen Westshore Terminals. Det är vd James Pattison som den 11 och 12 april köpte sammanlagt 175.000 aktier till kurser runt 27 kanadensiska dollar vilket betyder att köpen motsvarar 32 miljoner kronor. Med köpen ökar han sitt ägande med 2 procent till 8,5 miljoner Westshore-aktier.

Jag köptipsade om aktien i september förra året efter omfattande köp från Pattison och sedan dess har aktien stigit med 16 procent. Men han har inte varit ensam som köpare. Sedan årsskiftet 2015/2016 har ytterligare sex insynspersoner köpt och samtliga 35 affärer sedan dess har varit köp samtidigt som kursen gått ifrån 10 till 26 dollar. Att Pattison fortsätter att öka sitt innehav till stigande kurser ser jag som mycket positivt.

Westshore specialiserar sig på att lagra och transportera kol och intäkterna är därmed starkt kopplat till den volym som kunderna exporterar samt av kolpriset. Den som köper aktien bör tro på en fortsatt återhämtning i kolpriset. Westshore-aktien går att köpa för en svensk investerare exempelvis via nätmäklarna.

För ett år sedan köptipsade jag om klädkedjan Hennes & Mauritz efter omfattande köp ifrån huvudägaren Stefan Persson. Jag vilade tipset på att Persson storköpte 2008 och 2011 vid tillfälliga nedgångar i HM-kursen och att det då var en lönsam strategi att ta rygg på hans köp. Det visade sig dock inte lika bra den här gången. Sedan tipset för ett år sedan har HM-aktien tappat 26 procent samtidigt som Stockholmsbörsen har klättrat med 16 procent.

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden.

Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:
Optifreeze: ägande saknas
Westshore Terminals: ägande finns i två fonder
Hennes & Mauritz: en fond med ett negativt innehav

Tyck till