ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Insiderkrönikan: Bolaget som fyra insiders sålde på rapportdagen

När flera insynspersoner i ett bolag köper eller säljer aktier samtidigt är det något som investerare inte kan bortse ifrån. Den senaste veckans insynshandel har bjudit på flera sådana exempel, skriver Erik Lidén i veckans insiderkrönika. I en av börsens bostadsutvecklare har exempelvis både finanschefen och grundarna tankat aktier.

Den senaste veckans insynshandel har bjudit på 139 köp- eller säljaffärer från 88 insynspersoner i 59 bolag. Jag tänkte beröra insynshandeln i tre av dessa bolag.

Det första bolaget är Bergman & Beving som tillhandahåller varumärken för industri- och byggsektorn. Där har vd, Pontus Boman, köpt 3.500 aktier den 28 augusti och därmed ökat sitt innehav till 41.645 aktier. Men ännu mer intressant är köpen ifrån styrelseledamoten Johan Sjö som till vardags är vd för teknikhandelskoncernen Addtech. Under perioden 30-31 augusti köpte han sammanlagt 26.000 aktier till ett värde om 2,4 miljoner kronor och mer än dubblerade sitt innehav till 42.500 aktier. Ytterligare en insynsperson har gjort ett mindre köp den senaste veckan.

Bolaget bytte namn från B & B Tools i juni i år då man även delade ut Momentum Group till aktieägarna. Jag skrev om bolaget i en krönika i början av året sedan flera insynspersoner hade minskat sina innehav och tyckte att det fanns anledning att välja samma strategi om man varit med som aktieägare under uppgången. Sedan dess har aktien tappat 21 procent av sitt värde om man tar hänsyn till utdelningen i Momentum Group. Under samma period har börsen stigit med 7 procent. Jag gillar de senaste köpen eftersom de sker efter en period av kursnedgång för aktien och jag skulle inte bli förvånad av om aktien utvecklas bättre än börsen det kommande året.

Det andra bolaget med insynsköp är bostadsutvecklaren SSM Holding som noterades i april i år till kursen 59 kronor. Den 28 augusti köpte styrelseledamöterna Ulf Sjöstrand och Ulf Morelius vardera 10.000 aktier i bolaget. Sjöstrand och Morelius har grundat bolaget och äger förutom de 10.000 aktier de nu köpte vardera 13,5 miljoner aktier via sitt ägarbolag Eurodevelopment Holding AG. Mer intressant är köpen som gjordes 29-31 augusti av bolagets finanschef Ola Persson. Persson köpte sammanlagt 13.600 aktier vilket innebär att han ökar sitt innehav till 49.800 aktier.

Perssons köp gjordes till en genomsnittskurs på 46,15 kronor, omkring 28 procent under noteringskursen. Insynshandeln innebär inte per automatik att man ska springa och köpa aktien men en finanschef som fyller på sitt innehav efter en ordentlig kursnedgång på några månader är positivt.

Men handeln är inte positiv i alla bolag. I webbundersökningsbolaget Nepa noterat på First North har fyra insynspersoner sålt samma dag som bolaget släppte sin kvartalsrapport för det andra kvartalet, den 31 augusti. Säljarna är Sverigechefen Lars Pahlman, Danmarkschefen Christian Bjerregaard Jørgensen, it-chefen Frederik Aminoff samt leveranschefen Anna Widler. Pahlman sålde 20.000 aktier och äger därefter 31.500 aktier, Bjerregaard Jørgensen sålde 33.000 aktier och äger därefter 67.000 aktier, Aminoff sålde 40.000 aktier vilket också är antalet aktier han äger därefter och Widler sålde 2.174 aktier och äger därefter 36.000 aktier.

De fyra insynspersonerna sålde sammanlagt 95.174 aktier värt drygt 9 miljoner kronor. Före försäljningarna ägde de 269.696 aktier vilket alltså innebär att de i snitt minskade sina innehav med 35 procent. Det är naturligtvis en mycket negativ signal när fyra ledande befattningshavare samtidigt säljer en så stor del av sina innehav. Den här typen av försäljningar kommer sällan ensamma och brukar indikera att aktien är dyr. Därför tror jag att Nepa-aktien utvecklas sämre än börsen det kommande året.

I krönikan för ett år sedan gavs inga konkreta köp- eller säljtips och därför finns det inga sådana att utvärdera i denna krönika.

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.
Som anställd på Insiderfonder får skribenten enligt fondbolagets regelverk handla i aktier privat och har dessutom insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:
Bergman & Beving: ägande saknas
SSM Holding: ägande saknas
Nepa: ägande saknas

Skribenten äger inga aktier privat i ovanstående bolag.

Tyck till