ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

"Inflödet extremt" från Nordea – som hävdar normala nivåer

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter flyttbeskedet fortsätter Nordeakunderna att strömma in, vittnar flera aktörer om. Men Nordea ser fortfarande inga förändringar i kundaktiviteten.

”Inflödet just nu är extremt”, säger Christoffer Cederschiöld, chef på bolåneförmedlaren Mitt Bolån.

 

 

Sedan i torsdags, dagen efter att Nordea meddelade flytten av huvudkontoret till Helsingfors, till och med i dag har antalet Nordeakunder som vill byta bolånebank ökat med 220 procent hos Mitt Bolån. Detta jämfört med samma period förra månaden.

Nordea står nu för 40 procent av alla kunder, medan banken brukar stå för cirka 13 procent.

Antalet kunder är så stort att det nu blir helg- och kvällsjobb.

”Vi har sett liknande tendenser tidigare exempelvis vid Panama-avslöjandet men så här stor förändring har vi aldrig sett tidigare. Kunderna reagerar verkligen starkt på beskedet om flytten”, säger Christoffer Cederschiöld.

Även Handelsbanken vittnar nu om ett ökat inflöde.

"Handelsbanken har fler än 400 lokala bankkontor i Sverige och de har de senaste dagarna märkt ett ökat intresse från både företagskunder och privatkunder som vill bli kunder i Handelsbanken”, kommenterar Mats Olsson på bankens pressavdelning.

Bland privatkunder ser banken främst ett stort intresse för sparande och bolån.

SEB noterar ett stort inflöde av nya kunder, både privatpersoner och företag. Banken har dubblerat antalet nya kunder över helgen via hemsidan och den trenden fortsätter den här veckan enligt bankens presschef Frank Hojem.

Hos räntepressaren Lånbyte, som redan i förra veckan vittnade i Di om stora rörelser, har kunder med bolån för drygt 5 miljarder kronor sedan i torsdags morse ansökt om att flytta från Nordea till andra banker. Normalt sett brukar inflödet vara omkring hälften från alla banker, enligt vd Alexander Widegren. Inflödet dämpades dock något under måndagen och tisdagen.

”Historiskt har kunderna fokuserat på att byta bank för bolånet, men nu ser vi ett ökat intresse från Nordeakunder att flytta hela sin bankaffär”, säger han.

Vinnarna är enligt Alexander Widegren övriga storbanker: SEB, Handelsbanken och Swedbank.

”Deras kunder som tidigare var missnöjda är nu plötsligt nöjda. Övriga storbanker har inte bara fått nya kunder, utan bibehåller även gamla.”

SBAB ser en kraftig ökning av bytesansökningar från Nordea. Flödet av kunder har ökat med drygt 110 procent jämfört med veckan före flyttbeskedet.

”Vi kan också konstatera att flera kunder är beredda att betala, i vissa fall ganska höga summor, en eventuell ränteskillnadsersättning för bundna lån som de vill lösa i förtid”, kommenterar Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

Enligt Nordeas presschef Petter Brunnberg ser banken fortfarande inga förändringar, utan att kundaktiviteten ligger på normala nivåer.

”Vi är en stor bank med 11 miljoner kunder, och vi har alltid ett visst flöde både in och ut av kunder – det är normalt”, skriver han.

Tyck till