ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ikeas floppar säljs dyrt på auktion

  • Pontus Silfverstolpe, expert och medgrundare av Barnebys. Foto: Oskar Omne

  • Soffbordet ”Combi-II” av Erik Wørts från 1962 kan bli en internationell retrohit, spår Pontus Silfverstolpe. Cirka 2 000–3 000 kronor på auktion Foto: Bukowskis

  • Ikeas fåtölj ”Åke” från 1950-talet förväxlades länge med den danske arkitekten Philip Arctanders ”Clam Chair”, vilket ledde till att internationella designhandlare begärde 100 000-tals kronor för Ikeastolen. Nu kostar den runt 10 000 kronor på auktion. Foto: Bukowskis

  • Bänk från PS-serien formgiven av Thomas Sandell såld på Ikea. Pris på auktion 1 000–2 000 kronor. Foto: Bukowskis

Ikea är långt ifrån slit och släng.
Äldre möbler från Ingvar Kamprads koncern säljs dyrt på auktioner världen över. Tio gånger ursprungspriset hör till toppnoteringarna.

Äldre klassiska Ikeamöbler blir allt vanligare på svenska och internationella auktioner enligt auktionssajten Barnebys, som täcker in föremål från 2.000 auktionshus i sitt utbud.

”Flera av de Ikeamöbler som är mest attraktiva på andrahandsmarknaden är de som floppat när de såldes på Ikea. Antingen för att efterfrågan var för liten eller för att de var för dyrbara att tillverka eller transportera. Det gäller till exempel den omåttligt populära 1700- talsserien”, säger Pontus Silfverstolpe, expert och medgrundare av Barnebys.

Det var möbler tillverkade enligt gammal hantverkstradition med bra material. Dessutom gick de inte ned i platta paket.

Toppnotering för Ikeamöbler är möbelgruppen ”Åke”, tillverkad under åren 1952–1956, ropades ut för hundra tusentals kronor. ”Åke” är en kopia av ”Mussel-stolen”, ritad av den danska arkitekten Philip Arctander. Ikeas kopia säljs i dag för omkring 10 000 kronor på auktioner.

Bland modeller som floppade finns bland annat stolen ”Vilbert”, formgiven av Verner Panton. Den fanns på Ikea 1993.

”Då kostade den 675 kronor, nu kan den kosta upp mot 8.000 kronor på andrahandsmarknaden.”

Andra exempel på klassiska Ikeamöbler som har ett högt värde på auktioner är stolar av Eric Wörtz för cirka 15.000 kronor och stål- och läderstolen Amiral med priser runt 9.000 kronor, designad av Karin Mobring.

”Ingvar Kamprad förstod värdet av att samarbeta med framstående designers”, säger Pontus Silfverstolpe.

Trött på bankens minimala sparränta? Hitta bästa sparkontot här (extern tjänst)

Hur ser nästa Ikearusning ut?
”Allt fler söker möbler från 1970-, 1980- och 1990-talet. Bland favoriterna finns vilstolen ”Skye” från 1980-talet och den japanska formgivaren Noburo Nakamuras gungstol ’Hjo’ från cirka 1980”, säger han.

Han nämner även föremål från PS-serien av till exempel Thomas Sandell.

”Igenkänningsfaktorn bidrar ofta till att trender skapas. Nu vill grupper i 30–40-årsåldern ha 1970- och 1980-talsdesign med metalliska material och starka färger.”

Tyck till