ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ifrågasatt bankir skapar oro bland Rezidors ägare

  • Foto: TT

New York-bankiren Charles Mobus har makten över Rezidors nya styrelse – men fortfarande vet minoritetsägarna ingenting om vilka namn han tänker föreslå stämman nästa månad. Han har inte ens kallat valberedningen till möte.

 

 Di kan nu avslöja varför Mobus blev utkastad som ordförande i konkurrenten NH Hotel.

”Dessutom, vid det viktiga styrelsemötet som hölls den 25 februari 2016, där bolagets årsbokslut behövde godkännas, var Mr Mobus inte fysiskt närvarande. Det här är oacceptabelt för ett börsnoterat bolag i Europa.”

Meningen är ett direkt utdrag från en skriftlig redogörelse av en storägare i spanska NH Hotel Group. Den är full av kritik mot Charles Mobus och kinesiska HNA. Exemplet där Chales Mobus, trots uppdraget som ordförande i NH Hotel, inte dyker upp på styrelsemötet i Madrid är en av många graverande uppgifter.

Det här är klart illavarslande för Rezidors minoritetsägare. Charles Mobus, som driver den lilla investmentbanken Benedetto, Gartland & Co i New York, är en nyckelperson för kinesiska HNA. Sedan december i fjol har han även makten över hur Rezidors nya styrelse ska se ut. Han är ordförande i valberedningen.

Arbetet har inte börjat särskilt bra, om man frågar de andra ägarna i valberedningen, AMF och Provobis. Den nya styrelsen ska utses vid stämman 28 april men valberedningen som ska sammankallas av Charles Mobus har så här långt inte haft ett enda möte, inget är heller inbokat.

”Vi har inga möten utsatta, vi har inte fått någon information från huvudägaren”, säger Anders Oscarsson, aktiechef på AMF.

Men på fredagskvällen kl 18.30 kommer plötsligt ett pressmeddelande från HNA Sweden Hospitality med två namn som kommer att föreslås styrelsen - Xin Di och Zhang Ling. De är vd för var sitt HNA-bolag i Kina.

HNA äger 51 procent av Rezidor efter köpet av Carlson Hotels och har fått grönt ljus av Aktiemarknadsnämnden att köpa resten billigt. Som Di tidigare berättat godkände nämnden ett budpliktsbud som baseras på genomsnittlig börskurs i stället för det verkliga priset som betalades för kontrollposten. Dessutom har HNA fått en respit på nio månader med att betala. Aktiemarknadsnämnden godtog det angivna skälet: att HNA måste invänta att myndigheterna i Kina godkänner att pengarna förs ut.

Kritiken mot Aktiemarknadsnämnden har varit skoningslös från AMF, Fjärde AP-fonden och Nordea Fonder.

”Aktiemarknadsnämnden har öppnat dörren och släppt in räven i hönsgården. Kineserna har 51 procent och kommer strax styra och ställa som man vill i bolaget”, sa Anders Oscarsson, aktiechef på AMF, härom veckan.

Samtidigt har en enig styrelse i Rezidor dömt ut HNA:s bud som för lågt och råder ägarna att inte ta det. HNA förlängde på fredagskvällen budpliktsbudet på 34,86 kronor till den 24 mars.  Aktieägarna har nu att välja mellan att acceptera ett skambud eller bli sittande med aktier i ett bolag där huvudägaren har en högst oklar agenda och framför allt – andra intressen i branschen.

Ett av dessa är NH Hotel, där kineserna köpte 30 procent och bytte ut delar av styrelsen. Charles Mobus valdes till ordförande. Men när kineserna i april förra året köpte Carlson Hotel – och därmed aktiemajoriteten i Rezidor – slog minoritetsägarna bakut. Hedgefonden Oceanwood Capital med 11 procent i NH Hotel organiserade ett ägaruppror.

Det slutade med att Charles Mobus och kinesernas tre andra ledamöter tvingades lämna styrelsen vid stämman i juni förra året. Även NH Hotels vd Federico González Tejera avsattes.

Oceanwood ansåg att det helt klart fanns en allvarlig intressekonflikt för Charles Mobus och konstaterade:

”Rezidor är en direkt konkurrent till NH inom både ”midscale”- och ”upscale”-segmenten i hotellbranschen i Europa och särskilt i Beneluxländerna och Tyskland.”

Därmed står det klart att även det omvända gäller. Rezidors aktieägare har fog för att hävda att det leder till allvarliga intressekonflikter om Charles Mobus eller andra representanter för HNA väljs in i Rezidors styrelse.

Di kunde nyligen avslöja att HNA har planer på att sparka hela styrelsen i Rezidor. Charles Mobus ska vid tidigare samtal med minoriteten i Rezidor ha sagt att han kommer att föreslå även oberoende kandidater.

Tyck till