ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Henrik Mitelman: Låt börsfallen guida

Börsen är på all-time high, ledande indikatorer når nya toppar och de politiska riskerna nonchaleras. Då är dags att dra ned på aktierisken i hopp om att köpa billigare under rean.

Jag tror att det kommande decenniet blir toppen för aktieägare. Robotar, automatisering och digitalisering är rena drömmen för ägare av kapital, men sannolikt mer utmanande för oss arbetstagare. Företagen kan effektivisera, sänka kostnaderna och öka marginalerna på ett sällan skådat sätt. Vilka möjligheter!

Men man kan inte alltid vara långsiktig och tänka fram mot 2030.

I dag lever jag i nuet. Och nog är det lite utmanande med den höga värderingen på Stockholmsbörsen och alla ekonomer som nu plötsligt efter år av depression förväntar sig guld och gröna skogar. I en sådan miljö är det upplagt för besvikelser.

Eller? Den som resonerade på detta sätt 1999 missade ett historiskt rally när Stockholmsbörsen lyfte med ofattbara 84 procent från oktober 1999 till toppen i mars 2000. När peaken nåddes, den 7 mars 2000, hade den sista pessimisten konverterat till den optimistiska tron. Och då sprack bubblan.

Någon bubbelvarning finns det inte anledning att utfärda i dag. Börsen är dyr ur ett historiskt perspektiv, men bubblar gör det snarare på obligationsmarknaden. Och för första gången på flera år finns det goda skäl att tro på vinstlyft när kvartalsrapporterna presenteras.

Samtidigt växer inga träd till himlen och i stället för att tänka på bubblan 2000 kanske vi ska fokusera på korrigeringar i ”bullmarknaden”. Ovanliga är de inte, även om det var ett tag sedan. De senaste två korrigeringarna – 2011 och 2015 – på lite drygt 25 procent förtjänar viss uppmärksamhet, inte minst den 2011.

Bakgrunden var börsfallet 2007 följt av Lehman Brothers kollaps i september 2008, något som i sin tur lamslog banksystemet. Men redan under vintern 2009 började börsen repa sig och steg sedan brant fram till vintern 2011. Ledande indikatorer följde samma väg och inköpscheferna på företagen blev rejält hoppfulla. När alla var som gladast stal den europeiska skuldproblematiken uppmärksamheten och Stockholmsbörsen föll med 27 procent. Fyra år senare, alltså 2015, var det dags igen när börsfallet registrerades till 25 procent.

För de som har varit modiga nog att köpa genom alla korrigeringar väntade stora belöningar. Detsamma gäller sannolikt denna gång när börsfall leder till köpläge. Men allra roligast har den som redan före korrigeringen skaffat sig en krigskassa för att shoppa loss under rean.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11832tEBbfoS/

Tyck till