ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Här ska det byggas 26 Mall of Scandinavia

  • Galleriabyggen motsvarande 26 Mall of Scandinavia är på gång runt om i landet. Foto: TT/Montage

Antalet shoppinggallerior kommer att öka stort i Sverige de kommande åren. En ny rapport visar att det finns projekt motsvarande 26 stycken Mall of Scandinavia på gång. Här ska de byggas.

Intresset för köpcentrum inom detaljhandeln är större än vanligt. Det visar HUI Researchs prognos som kan konstatera att det finns planer på att bygga gallerior på över 2,6 miljoner kvadratmeter runt om i landet. Det skulle motsvara 26 stycken Mall of Scandinavia, som är Nordens största galleria, och belägen i Solna.

"Hela detaljhandelskakan växer och drivs av en stark befolkningstillväxt i Sverige just nu", säger Tobias Rönnberg, på Konsult HUI Research.

HUI Research, som ägs av Svensk handel, har sammanställt prognosen tillsammans med Datscha och varuhusorganisationen Nordic Council of Shopping Centers. De flesta nya gallerior planeras utanför Stockholmsområdet. Bland annat har Västra Götalandsregionen vuxit fram som en het marknad.

"Det har hänt väldigt lite under en lång tid i Göteborgsområdet, det finns en stor potential med områdets befolkningstillväxt. En annan stark drivkraft i området är gränshandeln med Norge, där den befintliga handeln redan är framgångsrik. Där ser vi att det finns fortsatt intresse och planer på att öka handeln", säger Tobias Rönnberg.

Ett exempel på nya shoppingcenter i Västra Götaland är bland annat färdigställandet av Mölndals galleria, som kommer att stå färdig 2018 med en yta på 24.000 kvadratmeter.
Men det är inte bara i storstäderna som planer för nya gallerior smids.

"Om vi tittar på vad som färdigställdes förra året var det inte alls lika mycket i storstadsområdena. Exempel var Avion Shopping i Umeå det största projektet. Där byggdes 70.000 kvadratmeter på ett bräde, säger Tobias Rönnberg.

Ett annat projekt som ska byggas utanför storstadsregionerna är C4 Shopping som ska bli en galleria på 60.000 kvadratmeter utanför Kristianstad.

https://infogr.am/test-566641788843

Tyck till