ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Här är riksdagens börshajar

  • Eskil Erlandsson (C) och Lena Emilsson (S), sitter på två av riksdagens tyngsta portföljer. Foto: TT

  • Emanuel Öz (S) Foto: TT/pressbild

Aktieintresset i riksdagen är svalt – men det finns undantag. Den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) äger aktier för 8 miljoner kronor i 25 börsbolag.
Di har kartlagt hur riksdagsledamöterna placerar på börsen.

Börsintresset är skralt hos de folkvalda. Bara 32 av totalt 362 politiker har redovisat aktieinnehav i noterade bolag, visar ett utdrag från riksdagens ekonomiska register.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är förvånad över den låga siffran.

”Jag trodde att fler skulle ha aktieinnehav. Riksdagsledamöterna är ganska många till antalet och dessutom välavlönade”, säger han.

Riksdagsledamöterna är skyldiga att redovisa alla aktieinnehav som överstiger 88.600 kronor per bolag. Di har gått igenom de senaste självdeklarationerna från samtliga politiker som sitter i riksdagen i dag, eller som har suttit minst tre månader under den nuvarande mandatperioden.

Bland enskilda bolag är H&M den stora favoriten hos riksdagspolitikerna. Sex ledamöter har redovisat att de har klädjätten i sina portföljer.

”H&M är den vanligaste aktien att äga i Sverige, så det är inte konstigt att den även är det i riksdagen”, konstaterar Joakim Bornold.

På delad andraplats följer flygbolaget SAS, var preferensaktie flera ledamöter upptäckt är en stabil utdelare, och investmentbolaget Kinnevik. Dessa bolag återfinns i fem politikers portföljer.

Men aktieintresset tycks variera kraftigt efter partipolitisk tillhörighet. En majoritet av de aktieägande riksdagsledamöterna är allianspolitiker. Hos Vänsterpartiet har däremot inte en enda representant redovisat något aktieinnehav.

Det är också på den högra sidan av plenisalen som riksdagens otvetydige aktiekung sitter. Centerpolitikern Eskil Erlandsson har redovisat innehav i 25 olika bolag.

”De är nog värda i storleksordningen 8 miljoner kronor i dag”, säger Eskil Erlandsson.

I den tidigare landsbygdministerns portfölj märks bland annat tunga industribolag som SSAB, ABB och SKF. Men portföljen har också en viss tyngdpunkt i fastighetsbranschen, med innehav i Fabege, Wallenstam och Wihlborg Fastigheter.

Enligt Eskil Erlandsson är bolagssammansättningen till stora delar ett resultat av hans föräldrars val. Själv fick han ta över aktieportföljen när hans far gick bort.

”Min pappa var lite inne i bankvärlden, så han visste väl vad han gjorde.”

Under de senaste 15 åren har Eskil Erlandsson knappt gjort några förändringar alls i portföljen, säger han. Och han är nöjd med aktiernas utveckling – även om det finns undantag.

”Ericsson har inte varit någon höjdare de senaste decennierna.”

Ser du några risker med att du som högt uppsatt politiker sitter på stora aktieinnehav?
”Ja, och det är ett av skälen till att jag inte sysslat med daytrading eller den typen av handelsverksamhet”, svarar Eskil Erlandsson och fortsätter:

”Å andra sidan tycker jag att det är viktigt att politiker är medvetna om svenskt näringsliv och företagandets villkor. Då kan ett sätt att få kunskap vara att ha lite innehav som man intresserar sig för.”

En annan av riksdagens tungviktare i aktiesammanhang är Lena Emilsson (S). Hon har en industritung portfölj med 14 bolag, däribland Atlas Copco, Sandvik och SCA.

Många av riksdagens ledamöter väljer att investera i namnkunniga bolag, men det finns undantag. Kristdemokraten Roland Utbult har totalt 14 olika bolag och fonder i sin portfölj, där flera av innehaven är långt ifrån välkända.

Till exempel har Roland Utbult investerat i Boston Pizza Royalties Income Fund, som lever på royaltyintäkter från franchisetagare i en kanadensisk sportbarkedja.

”Att leta fram den typen av placering tyder på ett stort intresse, alternativt så har man en koppling till bolaget”, säger Joakim Bornold.

En portfölj som däremot inte faller Joakim Bornold i smaken är den som tillhör Emanuel Öz. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten har bara uppgett ett innehav: biometribolaget Fingerprint Cards.

”Ur ett portföljperspektiv är det precis så det inte ska se ut. Du har bara ett bolag och en bransch. Det innebär en otroligt stor risk och är sällan nyckeln till framgång på börsen”, säger sparekonomen.

En annan ledamot som väljer att storsatsa på ny teknik är Mathias Sundin (L). Han tycks ha blidkats av Elon Musks visioner och följaktligen handlat aktier i Tesla. Den amerikanska elbilstillverkaren är liberalens enda redovisade investering.

Bara en av riksdagens partiledare har uppgett något innehav. Det är Liberalernas Jan Björklund som investerat i storbanken SEB och i en Sverigefond.

Fotnot: Endast noterade bolag har tagits med i sammanställningen. Di har inte gått igenom ministrarnas innehav, då dessa inte ingår i det register som ligger till grund för artikeln.

Tyck till