ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Han varnar för megabubbla

  • "Vi är inne i en enorm fastighets- och räntebubbla i Sverige”, säger Nicklas Storåkers Foto: Anna Ekelund/TT

”När börsen spricker kommer det att påverka alla marknader. Jag skulle aldrig ha alla mina pengar på Stockholmsbörsen nu”, säger Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers.

Att som privatperson försöka tajma marknaden är förödande, menar Nicklas Storåkers.

”Forskningen är enig: försök inte ens. Men med det sagt får man ändå säga att vi är inne i en enorm fastighets- och räntebubbla i Sverige”, säger han.

Nicklas Storåkers var vd för nätmäklaren Avanza Bank från 1999 till 2011 och driver nu NS Intressenter, där bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson är delägare. Ett av investeringsbolagets portföljbolag är jämförelsesajten Pricerunner, där Nicklas Storåkers är vd.

Ett annat bolag han är engagerad i är fondföretaget Lysa, vars affärsidé är att med hjälp av egenutvecklade algoritmer ge riskspridning åt sina kunder i billiga index- och räntefonder, utan mellanhänder och administration. Ett par månader efter start förvaltar företaget, ofta kallat robotrådgivare, 120 miljoner kronor åt 1.000 kunder. Men det krävs ett förvaltat kapital på 5 miljarder kronor för att nå lönsamhet.

”Det tar ett par år, hur många vet jag ärligt talat inte”, säger Nicklas Storåkers.

Han såg potentialen i robotrådgivning när han för tre år sedan träffade på de amerikanska förvaltarna Wealthfront och Betterment, där Kinnevik är delägare.

”Jag tänkte att jag skämmer ögonen ur mig om jag inte drar i gång det här i Sverige”, säger han.

Teorierna bakom placeringsstrategierna är också väl beprövade, säger Nicklas Storåkers. Genom att sprida risken brett, köpa, sälja och balansera om vid rätt tillfälle och till låg avgift ökar snittkundens avkastning med 3 procent, enligt forskningen säger han.

”Det är tekniken som är ny. Men teorierna är gamla som bibeln. Och lite sannare än bibeln”, säger Niklas Storåkers och tillägger:

”Den stora utmaningen är att folk utgår från att de ska bli skinnade. Det säger en del om branschen.”

Men Nicklas Storåkers tycker att det är sunt att vara skeptisk. Det finns en inneboende intressekonflikt i att de som säljer fonder ofta får mer betalt ju dyrare fonder de säljer och kunderna i stället är betjänade av att ha så låga avgifter som möjligt.

”Det är kul att sitta här i en fiskebod i Båstad, där det är lite flashigt och storbankerna dominerar. Men det är vår förvaltning som kommer att dominera i framtiden”, säger han.

Tyck till