ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Grov Di-miss i H&M

  • H&Ms vd Karl-Johan Persson Foto: TT

Di identifierade symptomen, men tog dem inte på allvar. Köprekommendationen i H&M för ett år sedan blev ett dyrköpt misstag.

I skuggan av skräckresan som Fingerprint Cards har bjudit sina aktieägare på senaste året, är det den fallna börsstjärnan H&M som har haft svagast utveckling av bolagen i OMXS30. Aktien har sedan slutet av juni förra året backat med över 20 procent och har därmed ett gap på runt 45 procentenheter upp till index under samma period.

Di såg att bolaget drogs med stadigt fallande brutto- och rörelsemarginal, att kassan sinade medan varulagret byggdes på, samt en oroväckande försäljning mätt per kvadratmeter butiksyta. Symptomen togs inte på allvar. Diagnosen blev en ordentlig förkylning, men goda prognoser för återhämtning.

Symptomen har inte lättat. Den förväntade marginalförbättringen har uteblivit och analytikerkollektivet har justerat ned snittprognosen för vinst per aktie med 14 procent i år och 13 procent nästa år. Senaste försäljningssiffran för maj blev en stor besvikelse och H&M hade en av sina tio sämsta börsdagar senaste tio åren när aktien backade med 5,5 procent. Den kraftiga reaktionen vittnar inte bara om den svagaste majmånaden sedan 2009, utan även om att förtroendet är på upphällningen. Inte ens H&M kan uthålligt leva på gamla meriter.

Låt vara att det inte är en livshotande sjukdom som H&M lider av, så lutar diagnosen allt mer mot någon mer kronisk åkomma än en enkel förkylning.

När investerarnas förtroende är på upphällningen behövs bara små tecken på bättring för en positiv kursreaktion när bolaget rapporterar på torsdag. Klart är att mer gynnsamma valutakurser framöver ser ut att ge ett stapplande H&M ett välkommet stöd. Tills vidare är det klokt att stå vid sidlinjen i H&M. (Di)

Tyck till