ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Gabriel Mellqvist: Snapchat kräver mycket tålamod

Snapchat skapade stora rubriker, och förstås en saftig kursrusning, vid sin börspremiär i förra veckan.

Sedan dess har expertkåren sågat aktien. Historien ger inte heller någon vidare tröst, och nyfikna investerare gör bäst i att vänta.

För många anställda på Snapchat, eller Snap som ägarbolaget heter, bjöd förra veckan faktiskt på en oangenäm upplevelse. Bolagets framgångar har nämligen väckt anstöt i området Venice, som är en strandnära stadsdel i Los Angeles. Ett par dussin upprörda plakatbärare protesterade utanför högkvarteret. Det framgångsrika företaget driver upp hyrorna och tar död på den bohemiska miljön, heter det bland annat.

Snap kontrade med att kalla in food trucks, som delade ut gratis tacos till de missnöjda, som snart syntes mumsa i sig av godsakerna. Blickarna riktades sedan till den succéartade börsnoteringen på andra sidan USA, där mäklare och investerare på Wall Street glatt mumsade i sig de 200 miljoner aktier som bjöds ut.

En omedelbar uppgång på 44 procent gladde förstås många ägare. En skola i Mountain View, ett område känt för sina många Silicon Valley-höjdare, har sett en investering på 135.000 kronor svälla till över 215 miljoner. Amerikanska riskkapitalbolaget Lightspeed Venture Partners gick in med motsvarande 70 miljoner kronor 2012, gjorde 166 gånger pengarna, och summerar nu ett innehav värt 13,5 miljarder kronor. Och så vidare.

Men bland investerare och marknadsintresserade i största allmänhet, finns några andra skäl till missnöje eller oro:

Aktierna som bjudits ut saknar helt rösträtt.
Det gör Snap-grundarna Evan Spiegel och Bobby Murphy, unika. Visserligen har Google, eller Alphabet som ägarbolaget heter, och Facebook gjort liknande utspel. Men det handlar om bolag med en historik av framgång, och utspelet har i Facebooks fall mött ett brett missnöje bland investerare. Verkliga optimister kan möjligen påpeka att grundaren därmed är helt fredad, och att virtuoserna nu kan styra fritt, utan att solka sina visioner med åsikter från pensionskassor och aktieaktivister. Men för aktiemarknaden som helhet är detta dåliga nyheter. Noteringen signalerar att investerare kan ges mindre inflytande, så länge som bolaget är tillräckligt hett.

Pessimister kan påpeka att konkurrensen är stenhård.
Facebook har exempelvis härmat Snapchat-funktioner på sin bildtjänst Instagram - och det är högst osäkert hur länge dagens ungdom ska förbli tjänsten trogen. Inströmningen av nya användare har dessutom visat tecken på avmattning.

Expertkåren är skeptisk.
Riktigt skeptiskt. Av de sex analysfirmor som har gett en rekommendation på måndagen, fanns inget köpråd. Riktkurserna sträcker sig från 10 till 22 dollar – betydligt lägre än dagens kursnivå.

Den flitigast diskuterade frågan rör värderingen.
Efter den inledande rusningen är bolaget värt över 280 miljarder kronor. Bolaget omsatte motsvarande 3,6 miljarder kronor i fjol. Förlusten låg på 4,6 miljarder kronor. Få bedömare verkar räkna med någon vinst i närtid, och i dokument som offentliggjordes i samband med noteringen påpekar bolaget att det kanske aldrig kommer att bli lönsamt. Snap är till och med dyrare än Facebook, om man räknar på omsättning i förhållande till börsvärde vid noteringen.

Det är samtidigt värt att notera att en 44-procentig uppgång inte är hisnande. Någonstans mellan 20 och 30 procent anses vara en normal uppgång för en ny aktie på Wall Street. Linkedin steg med över 100 procent på sin första handelsdag, för att sedan stagnera. Twitter rusade över 72 procent. Facebook klättrade med bara 0,6 procent, för att snart därefter rasa och så småningom göra en storartad återkomst.

Tyvärr är historien inte mycket till guide. Grafiken visar hur det gått för sex av de hetaste teknikaktierna under 150 dagar efter sina respektive börsnoteringar i USA. Google är strålande, medan resten av skocken ger ett spretigt och svårtolkat intryck.
Kanske är det bäst att släppa både historia och verklighet om man ska förstå Snaps attraktionskraft.

Snap är den mest renodlade aktien som tjänar pengar på AR, eller Augmented Reality, eftersom bolaget integrerar den verklighet som kameran fångar med digitala tillägg som hundöron eller regnbågar. Bolaget är också ett spel på framtiden, och de ungdomar som i allt högre utsträckning överger vanlig tv och konventionella annonser.

Snaps patentportfölj pekar dessutom på att bolaget kommer att lägga sina resurser på heta områden som digitala betalningar, strömmad tv och virtuell verklighet. Där är möjligheterna stora. Men det är också långt tills förväntningarna kan infrias.

Mot bakgrund av att Snap är ett mycket spännande bolag, som lyckas ligga i framkant i en potentiellt lönsam och spännande bransch, känns förstås rådet att avvakta som lite tråkigt. Men till saken hör att börsnoteringen är ett barn av sin tid.

Åtminstone en del av de senaste dagarnas värdeökning bör ses som ett resultat av att få aktier gjordes tillgängliga för marknaden i samband med noteringen. Det har också varit jämförelsevis sparsmakat med noteringar i USA på sistone, särskilt när det gäller heta teknikbolag. Till det kommer det låga priset på pengar, samt det allmänt heta läget på USA:s aktiemarknad.

Chanserna får ses som betydande för att Snap, som tagits till börsen i ett tidigt stadium, kommer att möta ett avbräck på aktiemarknaden innan potentialen blivit till verkliga vinster. Detta kan tänkas komma både från omgivande börsoro eller interna problem i bolaget.

Det gör inte bolaget ointressant. Men framtiden kommer att finnas kvar länge – och mycket talar för att den kommer att bli billigare.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/10988XNuOghl/

Tyck till