ANNONS:
Till Di.se
3:12-reglerna

Företagare tar ut vinsterna före ändringen

  • C-ledaren Annie Lööf tillsammans med Anna Dimitriewska från Hotel Nissastigen, Jörgen Iderfjell från Jobbfokus, Michael Jonsson från AD-Plast och Anna Inganäs från Cai. Foto: Bo Håkansson

VÄRNAMO. Frustrationen bland företagarna var påtaglig under måndagens nationella seminarium kring de föreslagna förändringarna av de så kallade 3:12-reglerna.

Företagen har ändrat sina beteenden redan innan något skarpt lagförslag finns.

Flera företagare vittnade på måndagen, vid ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv, Centerpartiet och Företagarna, att de har fått rådet från sina revisorer att maximera utdelningen innan en eventuell lagstiftning går igenom.

Anna Dimitrievska, som äger Hotell Nissastigen i Gislaved, har tillsammans med sin kompanjon i flera år prioriterat att återinvestera företagets vinst i bolaget.

”Speciellt sedan vi blev fastighetsägare. Allt går tillbaka till huset, som är eftersatt.”

Nu har ägarna till Hotell Nissastigen fått rådet att plocka ut så mycket som möjligt av vinsten i år.

”Konsekvensen av det blir att vi får pausa det utvecklingsarbete som vi håller på med”, säger hon.

Utredningen, som presenterades i november, föreslår stora förändringar av hur hög lön en aktiv ägare måste ta ut, för att även kunna lyfta lågbeskattad utdelning.

Många närvarande skulle vara tvungna att höja sina löner kraftigt, vilket skulle kunna vara svårt att motivera inför de anställda.

Anna Inganäs, vd för och ägare av Cai som tillverkar strumpor, berättar att hon vid dåliga tider prioriterar sina anställdas löner och sänker sin egen.

”Går företaget sedan bra och jag inte tidigare kunnat ta ut någon lön så ställs det här på sin spets”, säger hon.

Jörgen Iderfjell, vd för och ägare av Jobbfokus i Jönköping, tror inte att regeringen med hjälp av de föreslagna förändringarna av 3:12 har en chans att få in de önskade 5 miljarderna till statskassan.

”Tvärtom. För det första kommer inte något företag att ha de lönerna som gör att vi skulle kunna ta ut de utdelningar vi gör i dag. Jag har tagit ut 400.000 kronor i år. Då skattar jag 80.000. Med de nya reglerna kanske jag kan ta ut 80.000 eller max 100.000. Då får de in 25.000 kronor i skatt.”

Centerledaren Annie Lööf, som är kritisk till utredningens förslag, var med på seminariet.

”För mig är det viktigt att ha en skattelagstiftning som gynnar delägarskap och som får aktiva små företag att växa och skapa jobb.”

Hon anser att de föreslagna reglerna slår hårdast mot de allra minsta företagen. Hon vänder sig också emot att skattesatsen höjs och att den så kallade förenklingsregeln försämras.

Däremot är hon positivt inställd till hur reglerna för generationsskiften förändras och att även mindre aktieägare får ta del av den lågbeskattade utdelningen.

Hur regeringen agerar är oklart, säger hon.

”Kritiken mot förslaget är massiv och jag utgår ifrån att finansministern och näringsministern lyssnar på detta och formar ett förslag som inte slår mot tillväxten. Men om de köper förslaget rakt av kommer Centerpartiet att agera i riksdagen. Hela alliansen är mycket kritisk till det förslag som ligger.”

Tyck till