ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fondförvaltarnas bästa sommaraktier

Börsen kommer inte att gå lika starkt i höst, som den gjort hittills i år. Men det finns aktier att säkra upp portföljen med under sommaren, som kommer att göra dig till vinnare. Det säger några av landets mest framstående fondförvaltare till Di.

Semestern är nära och många investerare vill hitta placeringarna som genererar högst avkastning under sommarmånaderna. Fondförvaltarna är dock skeptiska till årstidsbundna investeringsstrategier.

”Köp till sillen och sälj till kräftorna finns det ju de som säger. Vi försöker alltid vara fullinvesterade och letar alltid kvalitetsbolag. Börsen kan gå upp, ned eller sidledes, även om statistiken säger att börsen brukar gå upp lite under sommaren”, säger Henrik Didner, en av grundarna av Didner & Gerge Fonder.

”Sommarmånaderna brukar ge en procents avkastning, och ännu lägre om man köper till sillen. Devisen om att sälja av i maj månad eller till kräftskivan ska man inte tro på, generellt sett brukar börsen gå sidledes”, säger Jonas Olavi, nordisk chef för över den taktiska allokeringen på Alfred Berg.

”Tänker man ligga i hängmattan ska man satsa på lågriskaktier. Juli månad brukar innebära hög volatilitet på börsen. Magnus Dagels sommarportfölj med låg risk är bra för den passiva investeraren”, säger Jonas Olavi.

”I sommarportföljen ska man ha kvalitetsbolag såsom Hexagon, Atlas Copco, Addtech och Hexpol”, intygar Stephanie Gabrielsson, fondförvaltare på Skandia.

Tidigare i veckan har Di rapporterat om investerarnas flykt från den haussade tekniksektorn. Henrik Didner tycker inte att det finns skäl att helt avstå från specifika branscher.

”Jag vill ha något man förstår sig på, där kan tekniksektorn vara svårbedömd. Jag tittar på bolagens ledning och potential, men utgår inte från bolagens branschtillhörighet”, säger han.

”Gruv- och oljebolag kan vara roligt att vara med i när det går bra, men jag är försiktig med att investera i sådana känsliga branscher”.

Jonas Olavi använder sig av en momentumstrategi och undviker också att välja aktier utifrån branscher.

”För den passiva investeraren i hängmattan rekommenderar jag investmentbolag som Investor och Industrivärden”, säger han.

”För egen del ser jag utanför landets gränser och tror på fortsatt god utveckling för Novo Nordisk. De kommer från en låg nivå och har levererat en förhoppningsingivande rapport”.

”Storbolag som Volvo ser fortsatt intressant ut, speciellt med eventuella avknoppningar i framtiden. Även Nibe gjorde en bra rapport och är en långsiktig trendvinnare för mindre kunder”, fortsätter han.

”Ett småbolag som går från till klarhet till klarhet är blodanalysföretaget CellaVision. Även Astra Zeneca har vänt upp och har spännande nyheter på produktfronten. Jag tror att marknaden kommer titta mer på vad som finns i företagens pipelines”.

Han menar också att New Wave är en intressant och undervärderad aktie, och sitter nu och väntar på att klädföretaget ska få luft under vingarna. Tvärtom är det för H&M som återfinns i Henrik Didners portfölj.

”Hexagon, Assa Abloy och H&M har haft en fin utveckling över tid. H&M är en fantastiskt aktie, även om den har haft det kämpigt ett tag”, säger han.

Jonas Olavi spår en solig sommar på börsen, men tror att orosmolnen kan komma att torna upp sig till hösten.

”Jag tror på en fortsatt uppgång om vinstestimaten fungerar. Jag tyckte att marknaden reagerade lite väl optimistiskt när Macron fick ensam majoritet i parlamentsvalet i söndags, en sådan eufori är inte riktigt befogad”, säger han och tillägger att han ändå är fortsatt optimistisk och tror att börsåret 2017 avslutas på en högre nivå än i fjol.

Även Stephanie Gabrielsson tror på en positiv börsutveckling under året, även om det finns risker för framtiden.

”Risker finns såsom Kinas avtagande tillväxt och att tillgångsinflationen spricker. I det kortare perspektivet, inför kvartal två, kan påsken stöka till det för vissa sektorer då påsken låg i första kvartalet förra året”.

Henrik Didner har en neutral inställning till börsens höga värdering.

”I kronor räknat är aktierna dyrare, men kanske är det också för att företagen presterar bättre nu än förr. Vi har en oändlig investeringshorisont i de riktigt bra bolag vi har i fonderna”.

Tyck till