ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Flera ledamöter vill lämna Nordea

  • ANTAS AVGÅ. Marie Ehrling är, enligt Di:s källor, på väg att lämna Nordeas styrelse och sitt uppdrag som vice ordförande. Foto: Jack Mikrut

Flera ledamöter vill lämna styrelsen för Stockholmsbörsens mest värdefulla bolag Nordea vid vårens bolagsstämma, erfar Di.

En av dem som stiger av är vice styrelseordförande Marie Ehrling, enligt uppgiftslämnare.

Om Di:s uppgifter att Marie Ehrling avgår från Nordeas styrelse vid vårens stämma bekräftas gör hon det efter tio år i storbankens styrelse. Hon valdes in i styrelsen 2007, året efter det att hon hade slutat som Sverigechef för Telia Sonera, och blev bankens vice styrelseordförande 2011.

Hon har under senare år även varit ordförande för bankens kompensationsutskott.

En betydelsefull anledning till att Marie Ehrling lämnar styrelsen ska vara att hon sedan i fjol våras har två tunga ordförandeposter i bolag på Stockholmsbörsen.

Med kort varsel föreslogs hon inför Securitas stämma i våras ta över ordförandeposten efter Melker Schörling som avböjde omval av hälsoskäl.

Marie Ehrling blev 2013 även styrelseordförande för Telia Company som brottas med stora utmaningar. Telekomjätten har sedan hon utsågs haft en svag kursutveckling. Aktien har under perioden fallit med 24 procent samtidigt som Stockholmsbörsen har stigit med över 40 procent.

Enligt vad Di erfar kommer flera ledamöter utöver Marie Ehrling att lämna Nordea. En uppgiftslämnare säger att uppemot halva styrelsen på något sätt har indikerat att de gärna lämnar. Samma källa tillägger dock att så många knappast slutar samtidigt.

Att så många vill lämna styrelsen ska, enligt Di:s källor, ses i ljuset av de allt större krav som ställs på styrelseledamöter i banker. Risken för personliga böter på upp till 5 miljoner euro samt att ledamöter i banker får ha ett begränsat antal övriga styrelseuppdrag.

Enligt uppgiftslämnare ska intresset för att sitta i Nordeas styrelse även påverkas klart negativt av alla skandaler banken har varit indragen i under senare år, till exempel Panamaläckan och Finansinspektionens böter på grund av bristande kontroll av penningtvätt. Dessutom uppges styrelsearbetet vara ytterst toppstyrt av ordföranden Björn ”Nalle” Wahlroos som representerar bankens största ägare Sampo.

Di har inga uppgifter på vilka övriga styrelseledamöter som är på väg att lämna Nordea, men tänkbart är att Lars G Nordström är en av dem. Lars G Nordström, som i år fyller 73 år, har suttit i bankens styrelse sedan 2003 då han var nytillträdd vd och koncernchef för Nordea.

Lars G Nordströms tyngsta uppdrag i nuläget är ordförandeposten i det statliga kraftbolaget Vattenfall. Han är även styrelsemedlem i det åländska rederiet Viking Line som är noterat på Helsingforsbörsen.

En annan långvägare som skulle kunna vara på väg att lämna är dansken Tom Knutzen som har ingått i styrelsen sedan 2007.

Enligt Di:s källor har villkoren för bankstyrelseledamöter gjort det alltmer problematiskt för valberedningar i flera svenska banker att rekrytera kvalificerade styrelseledamöter. Därför har också företrädare för institutionella ägare försiktigt börjat lyfta den känsliga frågan om styrelsearvodena måste höjas för att göra det mer attraktivt att sitta i bankstyrelser.

Tyck till