ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Finansministern: Skattemoral står på spel

  • Foto: Noella Johansson/TT

Enligt finansminister Magdalena Andersson gömmer sig personer som drivs av att undkomma skatt i samma kategori företag som de entreprenörer som borde få betalt för sina risker.

”Det är svårt att skilja ut”, säger hon.

Nya och stramare 3:12- regler behövs inte minst för att skattemoralen ska vara intakt, enligt finansminister Magdalena Andersson.

”Det är naturligtvis ett problem om det finns människor som för att undvika statlig inkomstskatt gör artificiella bolagsupplägg och undviker att betala skatt som alla andra.”

”I den andra vågskålen ligger också att det finns goda förutsättningar att starta företag och att man ska har en riskpremie för den risk man tar när man startar företag. Det är där man behöver hitta en bra balans”, säger Andersson.

En läkare tjänar 100 000 kronor om året i minskad skatt på att ta ut sin inkomst som 3:12-företagare istället för som anställd, påpekar Magdalena Andersson.

”Då får man diskutera om det är lämpligt”, säger hon.

”Det riskerar att undergräva skattebetalningsviljan och gör att vissa personer med höga inkomster inte bidrar på samma sätt som andra”, säger hon vidare.

Är det ett önskvärt resultat att man går hårdast åt de minsta bolagen?

”Det är det som är problemet att de som ägnar sig åt inkomstomvandling och artificiella upplägg ofta är små bolag. Man vill gynna riktiga små bolag men man vill inte gynna inkomstomvandling för det är ett sätt som ökar klyftorna i samhället.”

”Det finns också nystartade företag som försöker hålla på och starta upp ett bolag och som inte ägnar sig åt inkomstomvandling i samma inkomstskikt. Det är det som är problemet och det är svårt att skilja ut.”

Vad drar du för slutsats av att det mest är de minsta företagen som skriver inlagor?

”Jag tror att jag ska läsa svaren först.”

Tyck till