Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Fed höjer räntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde precis som väntat styrräntan med 25 punkter till ett nytt målintervall om 0,75 till 1,00 procent. 

Den amerikanska centralbankens nya räntebesked bjöd inte på några överraskningar. Precis som väntat höjer Fed styrräntan med 25 punkter, till ett nytt målintervall om 0,75 till 1,00 procent. Det innebär den andra höjningen av styrräntan på tre månader.

På förhand hade analytikerna en bred samsyn om att en höjning var att vänta. I en enkät från Bloomberg News räknade hela 79 av 82 tillfrågade ekonomer med ett höjningsbesked. Bara tre stycken trodde att Fed skulle lämna intervallet oförändrat på 0,50 till 0,75 procent.

Fed-kommittén ser också hur inflationen i landet under de senaste kvartalen rört sig närmare deras långsiktiga mål om 2 procent. Inflationen, exklusive energi och livsmedel, har däremot inte ändrats mycket och ligger fortsatt något under målet.

Men Fed-chefen Janet Yellen menar att onsdagens räntehöjningen inte avspeglar några förändrade ekonomiska utsikter.

”Det är lättare att använda styrräntan, Fed funds, som ett aktivt penningpolitiskt verktyg än balansräkningen. När processen att minska balansräkningen väl kommer i gång kommer det dock att ske gradvis och förutsägbart”, sa Yellen på en presskonferens.

Enligt beskedet har jobbtillväxten i landet varit "solid" medan arbetslösheten inte förändrats nämnvärt. Av beskedet framgår det också att de amerikanska hushållens konsumtion fortsatt ökar, precis som företagens fasta investeringar.

Sedan Fed-kommitténs föregående besked den 15 december i fjol, som lämnades en månad efter presidentvalet, har arbetsmarknaden fortsatt att stärkas och den ekonomiska aktiviteten i landet expanderar samtidigt i en måttlig takt. 

De nya ekonomiska prognoserna har därför motiverat en marginellt höjd BNP-prognos för 2018 och en något sänkt arbetslöshetsprognos på lång sikt. Men Janet Yellen menar att det ännu inte går att svara på om det handlar om en Donald Trump-effekt eller inte.

”Det är för tidigt att göra någon bedömning av eventuella finanspolitiska åtgärder”, konstaterar hon.

Marknaden fick också ett efterlängtat besked i att Fed räknar med ytterligare två räntehöjningar i år. Janet Yellen meddelade samtidigt att centralbanken vill vara säkra på ekonomins bana innan man börjar minska balansräkningen och att det är arbete som inte kommer påbörjas förrän styrräntan normaliserats.

Men hon kunde inte ge något tydligt besked kring vad ett normalläge för räntan skulle motsvara.

”Vi har kommit en god bit på vägen”, svarade hon kryptiskt.

Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan höjdes marginellt jämfört med det förra beskedet. Prognosen för december 2017 är nu 1,4 procent, medan den för samma månad 2018 motsvarar 2,1 procent och 3,0 procent för 2019.

Tyck till