ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fantastisk utsikt över Los Angeles

  • Jill Sorensen har projekterat en stor utbyggnad på huset och spanar dessutom efter fler renoveringsobjekt. Foto: Anna Maria Zunino Noellert

  • Di fick en rundvandring hemma hos den svenska inrednings-designern Jill Sorensen, som har renoverat en stor villa i Los Angeles. Foto: Anna Maria Zunino Noellert

  • Varma dagar lockar ett dopp i swimmingpoolen. Foto: Anna Maria Zunino Noellert

  • ”Folk dras gärna till köket” säger Jill Sorensen som har en fantastisk utsikt även från köksfönstret. Foto: Anna Maria Zunino Noellert

LOS ANGELES. Nöden har ingen lag. Så var det för 18-åriga Jill Sorensen från Värmland när hon tillsammans med sin aupair-kompis klev in på modellagenturen Elite i San Francisco. De ville stanna i USA men var utan pengar.

I dag, 30 år senare, stortrivs den före detta fotomodellen och numera inredningsdesignern i sitt nyrenoverade hus i Los Angeles.

”Ja, så var det. Min kompis tyckte att vi borde kunna fixa modelljobb åt mig när vi såg en annons i tidningen. Så jag klev in till Elite och det förändrade mitt liv”, säger Jill Sorensen.

Men hon hade inga planer på att börja jobba som fotomodell under sin uppväxt i värmländska Sunne och Karlstad med sina danska föräldrar och sin bror Peter. I stället ville hon som så många andra ta ett mellanår efter gymnasiet och pröva på äventyret i USA. Med den skillnaden att Jill Sorensen aldrig kom tillbaka.

”Jag flyttade till San Francisco och trivdes direkt. Jag hade turen att få jobba i den familj som hade startat Sun Microsystems och jag älskade Kalifornien även om aupairjobbet var slitigt och dåligt betalt. Jag var alltså tvungen att hitta på ett sätt att bli kvar, men inte längre som aupair.”

Jill Sorensen hade inte varit länge inne på Elite den dagen, innan hon förstod att det här kunde bli hennes framtid.

”Jag gick dit med några svenska aupairtjejer och jag hade ingen riktig aning vad det handlade om. Men jag märkte att de blev väldigt uppspelta. De sprang och hämtade sin aidssjuka chef ur sängen för att han skulle komma ned från övervåningen. Två dagar senare gjorde jag mitt första jobb där jag tjänade lika mycket på en timme som under två veckor som aupair. Jag tror jag fick 90 dollar för den timmen”, skrattar Jill Sorensen över minnet.

Det blev startskottet på livet som modell, vilket kom att prägla hennes kommande tio år, med arbete i hela världen, men framför allt i Paris och New York.

”Min plan var att plugga internationella relationer i Uppsala men jag tjänade mer som modell för varje år som gick och när jag närmade mig 30 ville jag inte gå tillbaka till skolan längre. Det tråkiga med själva modelljobbet är att ingen bryr sig om vad du säger och har du en massa åsikter som jag, blir det jobbigt till slut.”

Under sina år som modell tjänade Jill Sorensen bra och hon försökte investera pengarna klokt bland annat genom att köpa en lägenhet i New York.

”Jag investerade i ett filmprojekt och lite fastigheter. Jag köpte också mina första aktier men strax efter kraschade marknaden. Nu är jag ändå tillbaka på aktiemarknaden, även om jag är rädd att hela marknaden kan komma att krascha igen med tanke på allt som händer.”

Efter modellåren gifte sig Jill Sorensen i mitten av 1990-talet och inledde ett nytt kapitel i livet genom att flytta till Washington. Hennes man arbetade i fastighetsbranschen och paret köpte ett stort gammalt hus som de ville renovera. De hyrde in en inredningsdesigner för att planera arbetet.

”Men inom två månader var det jag som gjorde allting. Vi var inte så nöjda med henne och det här kom bara naturligt för mig, så jag köpte en jättestor bok som handlade om affären bakom jobbet som inredningsdesigner. Den satt jag faktiskt med hela smekmånaden.”

Direkt efter att paret kommit hem startade hon sitt företag och gjorde klart huset själv. Under tiden fick hon flera förfrågningar om andra jobb och därmed var hennes nya affärsverksamhet igång.

”Jag hade ingen lust att göra det här på heltid men jag designade en massa stora hus, samtidigt som jag började plugga teater i New York där jag tillbringade tre dagar i veckan under två år.”

Efter teaterutbildningen prövade Jill Sorensen olika jobb inom filmindustrin samtidigt som sonen Luke föddes och uppdragen att designa hus fortsatte att flöda in. Det som gjorde att hon slutligen valde att fokusera enbart på inredningsdesign, var att hennes tidigare man och Lukes pappa drabbades av cancer.

”I samband med detta förstod jag hur mycket interiören påverkar hur du mår, och hur du ser på framtiden. Då började jag också arbeta mera med färg”, berättar Jill Sorensen och tillägger:

”I samma veva ville jag att även de som inte hade så mycket pengar ska kunna har råd med design. Därför startade jag ”livelikeyou” som både är en sajt och blogg där man får gratis tips om hur du kan inreda ditt hus eller din lägenhet.”

När Di träffar Jill Sorensen i hennes och Lukes nya hus i Los Angeles, har hon nyss avslutat arbete med radioprofilen Laura Ingrahams nya hus, som hon arbetat intensivt med under 18 månader. Laura Ingraham är framträdande inom det republikanska partiet och var länge påtänkt som kandidat till att bli Vita husets presstalesman, ett jobb som slutligen gick till Sean Spicer.

”Vi flyttade hit för att både Luke och jag behövde en nystart efter att hans pappa gick bort. Och vi hade alltid älskat Los Angeles under våra besök. Målet var att hitta ett fult hus från mitten av 1900-talet som jag kunde göra om.”

Och valet föll slutligen på en adress på Fond Drive invid klassiska Mulholland drive. Det över 300 kvadratmeter stora huset ligger vackert på en kulle högt uppe utan insyn och inhägnad tomt på 4 000 kvadratmeter. Utsikten över San Fernando Valley och San Bernadino Mountains är utsökt.

”Det var min födelsedag och jag såg att det här huset var till salu och att utsikten var jättefin. Jag visste också att området var bra. Men jag var sen så jag var tvungen att sätta ett bud innan jag hann titta på huset. Vi körde hit på en gång och träffade min nya svenska granne, som naturligtvis ville att vi skulle få köpa huset, och hon var god vän med säljarna så jag tror jag att vi fick lite hjälp där.”

Jill Sorensen köpte huset för motsvarande 13 miljoner kronor och räknar med att få det dubbla om hon skulle sälja det i dag.

”Det är både värdeökningen plus prisökningen från renoveringen. Jag gör ju bara sådant som jag vet ökar värdet på huset som ett extra sovrum och så vidare. Jag tjänar betydligt mera pengar på att göra det här än att designa andra hus men det fungerar ju bäst i en uppåtgående marknad. Man vet aldrig vad som händer med det som Donald Trump håller på med”, funderar Jill Sorensen.

Men trots riskerna planerar hon att köpa ett nytt hus i dåligt skick tillsammans med en byggare för att renovera det för försäljning. Samtidigt tar hon nästa steg i sitt eget hus som hon planerar bygga ut med en del för gäster.

”Jag har äntligen fått alla tillstånd. Eftersom huset ligger intill Mulholland Drive som anses bjuda på den mest spektakulära utsikten i Los Angeles är det otroligt svårt att få tillstånd att bygga om. Men nu kör vi igång igen.”

Tyck till