ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Expert sågar Junckers euroutspel

  • Foto: TT

EU-experten Fredrik Erixon varnar för ökat tryck från Bryssel att alla EU-medlemmar ska införa euron.

 

"Idén skapar nya politiska kriser", säger han.

 

”Euron är menad att vara valuta för hela EU”, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt årliga tal om läget i unionen på onsdagsmorgonen.

Uttalandet får hård kritik.

"Aptiten i de flesta EU-länder utanför den gemensamma valutan för att ansluta sig till den är i princip obefintlig. Om Junckers idé är att politiskt forcera frågan om att de ska ansluta sig skapas nya politiska kriser”, säger Fredrik Erixon, grundare av EU-tankesmedjan Ecipe i Bryssel.

Han tror inte heller att EU-stöd för omställningen till euron övertygar någon utanför.

"Det finns inte på kartan att Sverige skulle vilja ta ett varv till om att ansluta sig fullt till euroområdet – och det är än mindre sannolikt i länder som Polen", säger Fredrik Erixon.

För ett år sedan talade Jean-Claude Juncker mycket om Storbritanniens EU-utträde. I år kom brexit upp först mot slutet av det drygt timslånga talet.

”Junckers tal signalerar klart att EU håller på att röra sig in i en ny era post-brexit. Precis som de flesta andra ledare på kontinenten har han tröttnat på britterna och vill lägga energin på framtidens EU snarare än alla turer i London om vad britterna vill eller inte vill”, säger Fredrik Erixon.

Han anser att onsdagens tal visar att det finns två rivaliserande skisser om hur EU ska utvecklas.

”Jean-Claude Juncker vill ta den klassiska EU-federalismen vidare, med en gemensam valuta för alla, ett allt djupare samarbete inom områden som skatter och sociala frågor, och mindre inflytande för medlemsstater”, säger Fredrik Erixon.

Han anser att Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron står för en mer pragmatisk idé.

”Den går ut på att EU är alltför splittrat för att kunna röra sig framåt gemensamt och att de större förändringarna huvudsakligen kommer att handla om djupare samarbete i eurogruppen. Den idén är heller inte utan problem, men den är mer sannolik”, säger Fredrik Erixon.

Även om EU är på väg ut ur sin ekonomiska och politiska kris finns enligt honom ingen politisk ledare som ”ens föreställer sig att de skulle kunna vinna val eller folkomröstningar om ett starkt fördjupat EU”.

”Klassiska EU-federalister av Junckers snitt är en döende skara. Givet de stora skillnader som finns mellan medlemsstater är det svårt att se en annan framtid än en med större variation i hur mycket olika länder är integrerade med varandra”, säger Fredrik Erixon.

Tyck till