ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Dubbla smällar för H&M

  • H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: Hampus Andersson

H&M rasade till nytt årslägsta på onsdagen efter att marknadens högst rankade H&M-analytiker, Morgan Stanleys Geoff Ruddell, sänkte riktkursen för klädjätten till 150 kronor. Han lyfter fram ett ledningsbyte i klädkoncernen som ett potentiellt scenario.

Klädjätten H&M blir alltmer ifrågasatt på aktiemarknaden. På onsdagens handlades aktien på den lägsta nivån sedan juni 2012 och hade vid stängning backat med 3,3 procent.

H&M var därmed den aktie inom storbolagsindexet OMXS-30 som föll klart mest på onsdagen. Aktien befäster därmed sin position som det näst sämsta bolaget inom indexet hittills i år, bara Fingerprint är sämre.

I en stor analys i onsdagens utgåva av Di skrev analytikern Richard Bråse att det inte finns någon anledning att köpa H&M-aktien och att vändningen i bolagets negativa lönsamhetstrend knappast sker under 2017.

”Om modekejsaren inte är naken så är den i vart fall lättklädd, med tunna marginaler och bortspolad kassa som har växlats över till ett proppfullt lager”, skrev Richard Bråse.

På onsdagen pressades H&M även av en negativ analys från investmentbanken Morgan Stanley. Bankens analytiker Geoff Ruddell sänkte i måndags efter börsstängning sin riktkurs för H&M från 160 till 150 kronor, vilket är nästan 30 procent under aktuell kurs i bolaget. Rekommendation undervikt kvarstår.

I analysen slår Morgan Stanley fast att möjligheten är liten för att H&M:s kostnader eller bruttomarginal kommer att överraska på uppsidan. Investmentbanken drar slutsatsen att klädjätten redan har en lägre personalnivå än sina konkurrenter och bruttomarginalen är låg, enligt analytikern, fortfarande beaktat var i värdekedjan H&M:s erbjudande ligger.

I analysen lyfter Morgan Stanley även fram att det finns få positiva indikationer på den globala klädmarknaden, som har varit utmanande under de senaste 18 månaderna.
Geoff Ruddell framhåller i analysen att investerare ska vara vaksamma på två mer överraskande scenarion. Det ena är ett ledningsbyte, med andra ord att vd Karl-Johan Persson lämnar sin post. Det andra spekulativa scenariot är att familjen Persson kan överväga att köpa ut H&M från börsen.

"Vi ser det första som mycket mer rimligt än det andra. Men vi tror att det (ledningsbyte, Di:s anm) snabbt skulle leda till oro kring förändrade prognoser och hållbarheten i utdelningen", skriver Geoff Ruddell.

Aktiemarknaden läser Geoff Ruddells rekommendationer noga eftersom han är den toppanalytiker som har varit allra bäst på att förutse H&M:s problem och den svaga kursutvecklingen.

I en uppmärksammad analys i mars 2016, när H&M stod i 278 kronor sänkte Geoff Ruddell riktkursen för bolaget från 240 kronor till 160 kronor. Analytikern motiverade då riktkurssänkningen med det strukturella hotet mot H&M:s strategi att växa genom att öppna nya butiker. Han lyfte fram beräkningar om att H&M:s rörelsevinst per kvadratmeter butiksyta har halverats sedan 2010.

Samtidigt som Geoff Ruddell de senaste åren har haft en negativ syn på H&M har han haft rekommendationen jämvikt för H&M:s stora konkurrent Inditex. Under de senaste två åren har H&M gett en negativ totalavkastning på cirka 32 procent, medan Inditex har gett en positiv totalavkastning på 24 procent.

En faktor som kortsiktigt bidrar till den svaga utvecklingen för H&M-aktien är att det nu är tre veckor kvar till bolagets nästa delårsrapport. Den presenteras den 29 juni. Det betyder att huvudägaren Stefan Persson under de närmaste veckorna inte kan stödja aktien med nya miljardköp.

Stefan Persson har under det andra kvartalet köpt 18 miljoner H&M-aktier. Sammanlagt har han köpt 24 miljoner aktier sedan årsskiftet.

Tyck till