ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Dubbelt upp för prinsessportfölj

Fem år efter kronprinsessan Estelles födelse har värdet på den aktieportfölj som Di köpte för 100.000 kronor med råge fördubblats.

Vi klår index med en hårsmån det senaste året och skyndar långsamt vidare med ett byte i portföljen.

Det svänger fort. För ett år sedan var aktiemarknaden skakad av konjunkturoro, oljeprisfall och en Kinabörs som hade inlett året med flera tunga ras. Nu rider börsen i stället på en våg av tillväxthopp, små räntehöjningar och högre råvarupriser. Stockholmsbörsens breda index har på ett år lyft med 18,5 procent.

Ännu bättre har utvecklingen varit för den aktieportfölj som utgjorde Dagens industris välkomstpresent till prinsessan Estelle när hon föddes för fem år sedan.

Vi köpte då aktier för 100.000 kronor och kommer att förvalta dem omsorgsfullt tills hon fyller 18 år och får skänka dem till valfritt välgörande ändamål.

Våra kriterier för portföljen är att den ska bestå av svenska företag och att det ska vara en tonvikt på hyggligt stora bolag med en bevisat uthållig affärsmodell. Tidshorisonten på investeringarna är lång och vi bara gör byten i portföljen en gång om året – i samband med prinsessans födelsedag. Därför väljer vi medvetet bort många bolag som kan te sig lockande på kort sikt men där det finns risker för att affärsmodellen inom något år kan krackelera eller där ett teknikskifte gör framtiden onödigt svårbedömd.

Årets avstämning visar att portföljen med god marginal har dubblats i värde och nu ligger på drygt 210.000 kronor. Mätt från starten för fem år sedan handlar det om en totalavkastning på över 110 procent och det senaste årets värdeökning summerar till 23,2 procent.

Att tävla mot index är inte huvudsyftet med portföljen men om man ändå ska göra det är avkastningsindexet SIXRX, där utdelningarna återinvesteras, den mest rättvisande måttstocken. Sedan starten den 24 februari 2012 har detta index lyft med 94,7 procent och vi ligger nästan 16 procentenheter bättre. Det senaste året blev ytterligare en period där vi höll index bakom oss, om än med knapp marginal då avkastningsindexet steg med 22,8 procent.

Vi är klart nöjda med utfallet. Dels i ljuset av den försiktiga riskprofilen på vår portfölj och dels i ljuset av att vi sitter på händerna hela året och låter utdelningarna ligga kvar i kassan fram till den årliga portföljgenomgången, vilket i en uppåtgående marknad innebär en liten avkastningsbroms.

Det kan man inte säga om verkstadsbjässen Atlas Copco som med en kursuppgång på 51 procent är det senaste årets stora stjärna. Bättre fart på gruvverksamheten, en bred återhämtning i orderingången och beslutet att dela upp koncernen i två delar har tagit skruv. Det är en takt som man naturligtvis inte kan vänta sig framöver på börsen men vi stannar gärna kvar och ser vart uppdelningen och tillväxten i det nya affärsområdet Vakuum tar vägen.

Det gläder oss också att vi nu får betalt för vår tidigare taktik att två gånger använda kassan till att öka vårt innehav i fordonstillverkaren Volvo i väntan på att lägre kostnader och starkare slutmarknader skulle ge medvind.

Cloetta är en annan aktie som briljerat. Med hjälp av det färska köpet av Candyking får Cloetta större närvaro i Norge, Danmark och Storbritannien och på aktiemarknaden har man tagit fasta på att det väntar stora synergier när bolagen slår ihop sina godispåsar.

Ett annat innehav som klättrat är separations- och värmeväxlarspecialisten Alfa Laval som vi, med viss separationsångest, kickar ut. Kursresan har inte varit särskilt bra de senaste fem åren men det finns risk för taskig säljtajming. Oljepriset har vänt upp och förutsättningarna för de sencykliska delarna kan förbättras de kommande åren parallellt med att nya vd:n Tom Erixon försöker jaga upp den organiska tillväxten. Efter en kursrusning med 26 procent sedan presidentvalet i USA är aktien dock tillbaka i närheten av forna kurstoppar och vi tar chansen att sälja skinnet redan innan björnen är skjuten.

På minuskontot det senaste året har vi bara en aktie och det är H&M. Vi ställer oss, som många andra, frågande till om marginalpressen verkligen kommer att lätta i år eller om trög tillväxt och hetsiga priskampanjer håller lönsamheten kvar på mattan. Med en för H&M modest värdering, målet att öka intäkterna med 10–15 procent och ett dämpat investeringsbehov bestämmer vi oss för att göra en Volvo – att våga tro på comebacken och använda omkring hälften av kassan till att köpa fler aktier på rean.

Pengarna vi får från försäljningen av Alfa Laval tillsammans med merparten av den resterande kassan köper vi aktier i Ica-gruppen för. Ett frågetecken är hur dagligvarugiganten, som har sina egna handlare som storägare, ska navigera på e-handelshavet och det finns en del kvar att önska vad gäller lönsamheten i Hemtex och Ica Bank. Men styrkorna i den entreprenöriella affärsmodellen och den dominerande positionen i Sverige överväger i våra ögon.

Med skaplig direktavkastning och med Sverige som en stabil bas kryddat med potential för förbättringar i banken, i apotekssatsningen och i den nya uppväxlingen i Baltikum är det en aktie prinsessan kan sova gott med.

Det är också värt att notera att Icas aktiekurs gått sidledes i två år och i relation till övriga börsens värdering får de defensiva kvaliteterna ingen större uppskattning i dagens positiva börshumör. Det kan ändras snabbt, eller långsamt.

Tyck till