ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Döttrarna tar över familjeföretagen

  • Louise Lindh, dotter till Fredrik Lundberg, och Sofia Schörling Högberg, dotter till Melker Schörling. Foto: Jesper Frisk/Di

Finanssverige är inne i ett generationsskifte – där döttrarna tar över. Senast i raden av familjeföretag att ta in en dotter i maktposition är medicinteknikbolaget Elekta där
Caroline Leksell-Cooke nu går i pappa Laurent Leksells fotspår.

Nu är tiden inne för ytterligare en dotter att ta plats i ett av finanssveriges familjeföretag. Det är medicinteknikbolaget Elekta som tar in andra generationen i styrelsen.

Caroline Leksell-Cooke är dotter till vd Laurent Leksell, som vid 64 års ålder börjar närma sig pensionen, och barnbarn till Lars Leksell, som utvecklade den strålkniv som blev Elektas första produkt. Efter att Siaou-sze Lien har omböjt nyval föreslås nyval av Caroline Leksell-Cooke till styrelsen, när årsstämma hålls den 26e augusti.

Caroline Leksell-Cooke har suttit med som adjungerad i Elektas nomineringskommitté sedan 2014. För närvarande är Caroline Leksell-Cooke bosatt i London där hon arbetar som produktionschef på Google.

Hon är inte den första kvinnliga arvingen som tar över om man ser till senaste årens maktskiften i familjeföretagen.

Redan 2002 efter Jan Stenbecks död var Christina Stenbeck första tronarvinge till Stenbeck-imperiet. Hon har förvaltat sitt arv väl, och kanske även inspirerat fastighetsmagnater och företagsägare att ta in kvinnliga arvtagerskor.

Finansmannen Fredrik Lundbergs båda döttrar sitter med i företagets styrelse. I fjol tog Louise Lindh, Fredrik Lundbergs förstfödda, även över rollen som vd i fastighetsföretaget LE Lundberg.

Även Märta Schörling Andréen och Sofia Schörling Högberg, döttrar till Melker Schörling, sitter med i familjens investmentbolag och förväntas ta över affärerna i framtiden. 

Tyck till