ANNONS:
Till Di.se
Di:s guide till bostadsmarknaden

Det ska du tänka på när du köper din första lägenhet

  • Foto: TT

Just nu är räntorna rekordlåga och många passar på att amortera på sina bostäder. Men snart sticker räntorna. Här är experternas tips om hur hög ränta du bör klara.

För de flesta är bostaden den största affär man gör i livet och för den som ska investera i sin första lägenhet finns det många saker att hålla reda på.

”Sätt ett mål och ha rimliga förväntningar på var den första lägenheten ska ligga någonstans. Särskilt om man bor i en storstad. Man kanske kan börja en bit utanför staden och kompromissa med saker som balkong och läge i huset för att komma ner lite i pris. Bostadskarriären är ju förhoppningsvis lång och man kanske inte kan börja med drömlägenheten utan får jobba sig uppåt”, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Bolåneräntorna har krupit allt längre nedåt de senaste åren, men som Di tidigare rapporterat bör dagens köpare räkna med att bolåneräntorna nu är på väg upp.

”Jag tycker att man ska föra en diskussion med banken som ofta räknar med att man ska klara 7-8 procents ränta. Titta gärna på de siffrorna och fundera hur det känns. Hur skulle det vara att klara sig på de pengar som i sådana fall blir över och vad skulle du behöva kompromissa med då”, säger Emma Persson.

Hon poängterar även att man bör ha ett lånelöfte hos en bank innan man ger sig in i en eventuell budgivning, att man som köpare har undersökningsplikt och att det därmed är viktigt att noga undersöka vad man köper samt vikten av att läsa på ordentligt om lägenheten.

I takt med att bostadspriserna skjutit allt högre har även kontantinsatsen blivit ett allt svårare hinder att ta sig över för de som står utanför bostadsmarknaden.

”Har man inte haft turen att ha föräldrar som sparat åt en så är det ännu viktigare att ha rimligheten i åtanke och sätta upp en sparplan för kontantinsatsen. Det är ofta den som ställer till det”, säger Emma Persson.

När man köper en bostadsrätt är det dock inte bara den egna ekonomin man behöver ha koll på utan det är även viktigt att kontrollera bostadsrättsföreningens ekonomiska välmående.

”Läs föreningens årsredovisning och ta reda på föreningens ekonomi. Särskilt saker som skuldsättning i föreningen och om föreningen äger marken. Om föreningen inte äger marken betalar man en tomträttsavgäld och bor man då i områden där marknadspriserna stigit kraftigt så riskerar man åka upp rejält vad det gäller tomträttsavgälden”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Ytterligare en aspekt att ha i åtanke är om föreningen har en underhållsplan. Enligt en färsk undersökning från Swedbank och bostadsplattformen allabrf.se sparar många bostadsrättföreningarna för lite för framtida reparationer och underhåll.

”Då måste man antingen gå till banken och låna pengar, vilket höjer kapitalkostnaderna och årsavgifterna, alternativt ta in kapital från medlemmarna. Är du hårt belånad så kan det vara hårt att plocka fram pengarna och det är rätt ovanligt att man väljer den lösningen”, säger Arturo Arques.

Tyck till