ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Det här bör du veta inför deklarationen

  • Dags att deklarera Foto: TT

På tisdag den 21 mars startar årets deklarationslopp. Här går Di igenom några viktiga datum och nyheter för 2017.

Utskicken av pappersdeklarationer pågår för fullt, samtidigt som många med tillgång till en digital brevlåda (som Kivra) redan nu kan ta del av sin deklaration. Men först på tisdag nästa vecka, den 21 mars, går det att fylla i och skicka in deklarationen.

Den som är riktigt otålig kan i år få ut skatteåterbäringen redan före påsk. Det gäller alla som kan deklarera utan att ändra eller lägga till något, och som skickar in uppgifterna digitalt senast den 29 mars. Då utlovar Skatteverket återbäringen till den 5-7 april.

Skatteverket ligger som vanligt på för att allt fler ska deklarera elektroniskt, vilket sänker myndighetens hanteringskostnader. Men här gäller det att se upp och inte slentrianmässigt godkänna deklarationen med ett sms utan koll. Granska alla uppgifter noga först så du inte missar avdragsmöjligheter eller släpper igenom felaktiga uppgifter.

Med tanke på att Skatteverket i år tar emot 63 miljoner kontrolluppgifter från arbetsgivare, banker och andra aktörer är sannolikheten för fel stor. Om uppgifterna inte stämmer så bör man i första hand höra av sig till den som skickat in kontrolluppgiften och be om en rättelse. Se också till att det nya korrekta beloppet kommer med i den slutliga deklarationen.

På avdragsfronten finns det i år några negativa nyheter för privatpersoner. Avdraget för pensionssparande är nu helt slopat för de flesta. I fjol gick det att dra av 1.800 kronor.
Företagare och anställda på arbetsplatser utan tjänstepension kan dock fortfarande dra av för privat pensionssparande.

Skattereduktionen för gåvor, maximalt 1.500 kronor i fjol, är borttaget. Detsamma gäller för avdrag för förvaltningsutgifter för kapital.

En positiv nyhet är att uppskovsreglerna vid bostadsförsäljning har blivit lite bättre. Den som sålt efter den 20 juni i fjol kan få uppskov med hela beloppet. Reglerna gäller fram till sommaren 2020. Tidigare låg begränsningen på 1,45 Mkr.

Vid avdrag för rot- och ruttjänster bör man lägga lite extra krut på att kolla alla uppgifter, då Skatteverket har aviserat särskilda kontroller på detta område. Det gäller till exempel den som köper en bostadsrätt, renoverar men inte flyttar in i bostaden. Då ger renoveringen inte rätt till rotavdrag. Skatteverket pekar på att den typen av snabba bostadsaffärer kan klassas som näringsverksamhet, vilket ger en annan vinstbeskattning vid försäljning.

Skatteverket kommer också att kontrollera uthyrning av privatbostad. Schablonavdraget är 40.000 kronor per bostad och år. Därutöver är hyresinkomster skattepliktiga under kapital, vilket ger en skatt på 30 procent.

Årets viktigaste deklarationsdatum är den 2 maj. Den som lämnar in senare riskerar att åka på en förseningsavgift på 1.250 kronor.

Vid kvarskatt gäller det att betala senast den 3 maj, om kvarskatten är mindre än 30.000 kronor. Räntan på kvarskatten börjar räknas från den 4 maj.

Räntan, 1,25 procent, är dock inte avskräckande hög och räknas ut dag för dag.

Tyck till