ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

De lågavlönade lyckas bäst i PPM

  • Den mest framgångsrika gruppen pensionssparare tjänar minst, beroende på att ickeväljarfonden AP7 Såfa gått starkt. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ser flera möjliga anledningar till att lägre avlönade klarar sig bäst.

Sveriges högst betalda gör inte bäst ifrån sig på statens pensionstorg, PPM.
Statistik från pensionsmyndigheten visar att den mest framgångsrika gruppen pensionssparare har lägre inkomster än genomsnittssvensken.

Hög lön är ingen garanti för att du blir en vinnare inom PPM. De 10 procent av befolkningen som haft bäst avkastning i fjol på fondtorget hade en genomsnittlig inkomst på måttliga 243.994 kronor. Det motsvarar en månadslön på strax över 20.000 kronor.

En starkt bidragande förklaring är dock att ickeväljarfonden har gått så starkt.

”En stor del av de 10 procenten med högst avkastning ligger i Såfan”, säger Bengt Norrby på Pensionsmyndighetens statistikavdelning som har tagit fram uppgifterna.

Ickeväljarnas alternativ AP7 Såfa, som före 2010 hette Premiesparfonden, har gått mycket starkt. I fjol summerade fonden en avkastning på 15,2 procent och på fem år har värdet ökat med 145 procent.

Till viss del beror utvecklingen på att fonden skapar en så kallad hävstång genom belåning. Hävstången ger därmed ickeväljarna, och medvetna Såfaväljare, ett försprång framför många andra fonder så länge marknaden går starkt.

Bengt Norrby noterar vidare att åldern spelar en viss roll för bilden av inkomstgrupper.

”Genomsnittsåldern är lägre i Såfan och unga personer har som regel lägre inkomster”, säger han.

Resten av PPM-spararna, alltså övriga 90 procent, tjänade samma år i genomsnitt 314.181 kronor.

Statistik från myndigheten visar att även de sämsta 10 procenten inom PPM tjänar sämre än snittet. Lägre avlönade verkar, av den något trubbiga statistiken att döma, höra till både de bästa och till de sämsta presterarna.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, ser flera möjliga anledningar till att lägre avlönade klarar sig bäst.

”De har inte pengar i plånboken. Men de har ekonomi i huvudet”, säger han.

”Bara för att man har hög inkomst så måste man inte vara något ekonomiskt geni.”

Han tillägger att PPM-systemet, som på senare tid hotats av reformering eller nedläggning, gett många svenskar en välkommen möjlighet att förvalta pengar.

”Det finns en grupp människor som har intresset, men inte pengarna, för att investera”, säger han.

”PPM har gett dem chansen. För första gången i livet har de ett tillfälle att förvalta pengar.”

Pensionsmyndighetens statistik avser avkastning under 2016. De underliggande siffrorna kring lönegrupper är dock hämtade från 2015 års deklarationer.

Tyck till