ANNONS:
Till Di.se
Valet i Frankrike

Caroline Åkerlund: Så lyckades Macron med det omöjliga

  • Emmanuel Macrons parti får bred majoritet i parlamentsvalet.

Den franske presidenten Emmanuel Macrons nybildade parti La République En Marche (LREM) krossar inte sina politiska motståndare fullständigt - som väntat - men får ändå en bred majoritet. Det står klart efter söndagens parlamentsval.

Politisk knockout. Det väntade sig många bedömare i söndagens val, efter att LREM kammat hem över 32 procent i den första omgången i parlamentsvalet. Men Emmanuel Macrons parti LREM, tillsammans med mittenpartiet MoDem som man bildat allians med, får nöja sig med en lite mindre majoritet än väntat när de tillsammans tar hem 355 av de 577 platserna i Nationalförsamlingen.

Men parlamentssegern för LREM ska ändå ses som en bedrift för president Emmanuel Macron. Han har nämligen lyckats med vad många, fram till för bara ett år sedan, trodde var omöjligt: att med ett parti som knappt fanns för en månad sedan, vända upp och ned på det franska politiska landskapet.

Det har han gjort med list. Genom att aldrig yppa rörelsens politiska tillhörighet, har han sakta med säkert byggt upp sin rörelse och samtidigt värvat toppnamn från de två etablerande höger- och vänsterpartierna, som länge dominerat fransk politik, till att bli både parlamentsledamöter och ministrar under ny politisk flagg.
På det sättet har LREM också blivit ett stort samlingsparti för mittenpolitiker och mittenväljare från både höger och vänster – och som nu också lyckats begränsa oppositionen i parlamentet.

Söndagens val innebär att det blir enkelt för Emmanuel Macron att få igenom sin politik framöver. Inte minst de hårt kritiserade arbetsmarknadsreformer, som bland annat syftar till att ge mer makt till företagen, som han vill driva igenom redan under sommaren.

Men ett svagt motstånd i parlamentet ska inte förväxlas med ettstarkt folkligt stöd. Man bör komma ihåg att det endast är en fjärdedel av fransmännen som röstade på Emmanuel Macron i den första presidentvalomgången tidigare i våras och som alltså hade honom som förstahandsval till presidentposten. Att närmare 57 procent (enligt de senaste uppskattningarna) av väljarna valt att stanna hemma i söndagens parlamentsval talar inte heller för att presidenten har ett enat fransk folk bakom sig.

Hur hans kommande reformförslag tas emot kommer med andra ord antagligen att märkas på gatorna. Redan under första majhelgen lovade flera av de franska fackförbunden att Macron snart skulle bli bekant med dem. Om söndagens resultat så småningom leder till ett Frankrike som blir lamslaget av protester och upplopp återstår att se.

Mer i ämnet

Valet i Frankrike
Tyck till