ANNONS:
Till Di.se
3:12-reglerna

C kräver besked om 3:12-reglerna

  • Finansminister Magdalena Andersson Foto: TT

Regeringen måste lägga korten på bordet om de nya 3:12-reglerna. Det anser Centerpartiet, som nu väljer att kalla finansminister Magdalena Andersson till riksdagen.

Förra veckan kunde Di berätta att Miljöpartiet säger nej till de nya 3:12-reglerna, med hänvisning till att skattehöjningarna skulle slå alldeles för hårt mot landets småföretag.

Men MP-beskedet avfärdades helt av Magdalena Andersson (S), som istället valde att gå till nya angrepp mot näringslivets skatteplanering.

Mot bakgrund av de motstridiga signalerna från två regeringspartierna kräver nu Centerpartiet ett gemensamt besked om 3:12-reglerna.

”Jag tänker kalla in finansministern till skatteutskottet. Det är angeläget att hon snarast lägger korten på bordet”, säger Per Åsling (C), skatteutskottets ordförande.

Reformeringen av 3:12-reglerna, som presenterades i en utredning i höstas, väntas dra in nästan 5 miljarder kronor om året till statskassan i form av ökade skatteintäkter.

Protesterna från företagen har varit kraftiga och oppositionen har uppmanat regeringen att lägga ned planerna.

Per Åsling beskriver förslaget som en ”skattechock” och säger att den osäkerhet som nu råder skadar det svenska företagandet.

”Företagarna måste ha fokus på att utveckla sina företag och ska inte behöva leva i ovisshet om vad som ska ske på skatteområdet”, säger han.

Magdalena Andersson var i förra veckan tydlig med att hon och regeringen ännu inte tagit ställning till 3:12-förslaget och att man på finansdepartementet nu analyserar frågan.

Tyck till