ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Buffett har jätteaffär i sikte

  • Warren Buffetts ketchupjätte Kraft Heinz vill köpa Unilever, som bland annat gör glassen Ben & Jerry´s, som syns på bilden Foto: AP

Warren Buffetts mat- och ketchupjätte Kraft Heinz vill ta över brittisk-holländska Unilever, i en jätteaffär av historiska mått. En transaktion värderas till över 1.200 miljarder svenska kronor och uppgifterna fick Michael Treschows tidigare arbetsgivare att rusa på Londonbörsen.

Kraft Heinz kontrolleras av Warren Buffetts maktbolag Berkshire Hathaway, tillsammans med den brasilianska riskkapitaljätten 3G. Efter att Financial Times skrivit om ett potentiell affär på fredagen, bekräftades ett bud:

”Unilever har visserligen tackat nej till vårt förslag. Men vi ser fram emot att arbeta för att nå en överenskommelse”, säger Kraft Heinz till tidningen, och fortsätter:
”Det är inte säkert att något formellt förslag kommer att göras till Unilevers styrelse.”

Den styrelsen leddes fram till för ett år sedan av den svenske industrimannen Michael Treschow. Motviljan till trots, så skapade beskedet en kraftig kursrusning på Londonbörsen. På fredagseftermiddagen hade Unilever klättrat med 12 procent, till ett marknadsvärde på omkring 112 miljarder pund, strax över 1200 miljarder svenska kronor.

Ett sådant börsvärde gör att en eventuellt utköp skulle bli en av de största affärerna i historien. Betalningen rapporterades var utformad som en blandning av kontanter och nya aktier. Men trots att frieriet pressade upp Unilever-aktien till en rekordnivå, ställde sig styrelsen kylig.

"Det undervärderar Unilever fundamentalt", skriver Unilever i en kommentar, som också säger att det inte finns någon poäng i vidare förhandlingar.

”Unilever avvisar förslaget eftersom bolaget inte ser några fördelar, varken ur en finansiell eller strategisk synpunkt, för aktieägarna.”

I Unilevers produktportfölj ingår bland annat temärket Lipton, tvålen Dove och deodoranttillverkaren Axe. Styrelsen ser, av allt att döma, begränsade fördelar av att foga samman produktportföljen med Krafts makaroner, Heinz-ketchup och Gevalia-kaffe.

Fredagens kursrusning gör samtidigt att Unilever nu värderas långt över den snittprognos som analytikerkåren anser att bolaget bör vara värt.

Experter har samtidigt spått flera sammanslagningar inom mat- och dagligvarubranschen. Mondelez, en amerikansk livsmedelskoncern som bland annat äger Marabou, Oreo och Stimorol, har pekats ut som ett annat potentiellt uppköpsobjekt.

De två bolagen Kraft och Heinz fogades själva samman 2015, i en storfusion som då värderades till omkring 890 miljarder kronor. Affären har följts av kritik i USA, efter hårda besparingsåtgärder. Redan efter Warren Buffetts köp av Heinz 2013 kapades omkring 7 000 jobb i en uppmärksammad omstöpning.

Sett till börsvärde är Kraft Heinz något mindre än Unilever. Enligt databasen Factset värderar marknaden koncernen till 106,2 miljarder dollar - eller 943 miljarder kronor.

Tyck till