ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bostadssajtens motstöt efter Hemnet-inviten

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostadssajten Bovision går till motangrepp och erbjuder också mäklare att bli delägare efter Hemnets erbjudande. Inviterna diskuteras flitigt i branschen, och två stora spelare bekräftar för Di att de har bestämt sig.

Bostadssajten Hemnet, som i slutet av förra året köptes av det amerikanska investmentbolaget General Atlantic tillsammans med ett konsortium, erbjöd i början av maj fastighetsmäklare samt de 30 största mäklarbyråerna att köpa in sig i bolaget. Totalt kan aktier för 264 miljoner kronor säljas, motsvarande 18 procent av Hemnet.

Hemnets drag har fått bostadssajten Bovision att också gå ut och erbjuda delägarskap. Mäklarna erbjuds att köpa aktier för 20 Mkr, vilket skulle ge dem totalt 40 procent av bolaget.

Bovisions vd Peter Rydås anser att marknaden för bostadsannonser är osund och att Hemnet vill befästa en monopolliknande ställning.

"Vi andra har fått kämpa för att överleva. Hemnet försöker nu köpa mäklarnas lojalitet genom att låta de köpa in sig i Hemnet."

Nyligen stod det klart att Hemnet höjer priserna på bostadsannonser från den 1 juli. Peter Rydås hävdar att bostadssäljarna riskerar att missgynnas ytterligare med mäklare som delägare i Hemnet.

"Nu kommer Hemnetannonserna ganska raskt att stiga i pris. Vi försöker propagera för lite mer sund konkurrens", säger han.

Vad tror du om era chanser att locka över mäklare till er givet att ni har betydligt lägre besökstrafik än Hemnet?

"Det känns som att det börjar röra på sig. Vi har fått en del propåer", säger Peter Rydås.

Hemnets erbjudande går ut på fredagen, men vissa mäklare har bett om mer tid.

"Det vi vet i dag är att några av de största fastighetsmäklarföretagen ämnar vara med", säger Hemnets presschef Staffan Tell.

Vad säger du om kritiken att Hemnet försöker cementera en marknadsledande position?

"Argumentationen är lite lustig. Tidigare hade vi 100 procents ägande av mäklare och nu kommer det vara som max 30 procent", säger Staffan Tell.

Uppgifter till Di gör gällande att flera kedjor vill hoppa av erbjudandet, men det är inget Hemnet känns vid.

"Intresset är stort. Några har uttryckt att de eventuellt vill lägga resurser på att bygga sin egen affär än att investera externt och det har vi förståelse för", säger Staffan Tell.

De två erbjudandena diskuteras nu flitigt i branschen, enligt mäklare som Di har talat med.

"Vi tittar seriöst på båda erbjudandena", säger Peter Yllmark, vd på mäklarkedjan ERA.

Länsförsäkringar fastighetsförmedling håller på att ta ställning till båda erbjudandena enligt vd Marcus Svanberg. Medan Hemnet har en dominerande ställning, är det i Bovisions fall mer en förhoppning om att bli en större aktör pekar han på.

"Hemnets affärsidé bygger ju till stor del på att ha tillgång till samtliga objekt på marknaden så detta är ett sätt för dem att försäkra sig om fortsatt lojalitet från mäklarföretagen."

Är Hemnets starka ställning ett problem?
"Det finns självklart en viss risk förknippat med en alltför dominerande aktör som kan höja annonspriserna okontrollerat. Om vi bestämmer oss för att ingå i delägarskapet kommer vi självklart att förbehålla oss rätten att kunna annonsera på vilka plattformar som helst", säger Marcus Svanberg.

Swedbankägda Fastighetsbyrån har redan bestämt sig, men vill inte avslöja hur stor aktieposten är.

"Vi kommer från centralt håll att investera i Hemnet eftersom vi tycker att det är en bra kanal och tror på den framåt. Våra kontor som är franchisebolag har också den möjligheten men vi lägger oss inte i deras beslut", säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Även Svensk Fastighetsförmedling har bestämt sig.

"Vi kommer att delta i erbjudandet på central nivå och vidarebefordra en del av den möjligheten till franchisetagarna i organisationen", säger ordförande Håkan Hellström.

Varför ser ni Hemnet som ett bra val?

"Vi har varit med och startat Hemnet, vi gillar Hemnet och är övertygade om att Hemnet har varit och är väldigt viktigt för konsumenterna."

Tyck till