ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bolånekunder rusar till räntepressarna

Snitträntorna får svenska bolånekunder att byta bank. Inflödet av kunder till räntepressarsajterna ökade avsevärt under fjolåret.
”Det är de chockbelånade som kommer till oss”, säger Alexander Widegren, vd på Lånbyte, till Di.

 

Finansinspektionens krav på redovisning av bankernas snitträntor har gett effekt. Sedan kravet infördes i maj i fjol söker sig allt fler till nätbaserade förmedlingstjänster som förhandlar ned boräntor.

”Snitträntorna har fått kunderna att bli mer medvetna om var de ligger i ränta. Utan att ha ändrat vår marknadsföringsbudget så ökade inflödet av kunder med 34 procent under 2016, jämfört med 2015”, säger Alexander Widegren.

Även konkurrenten Mitt Bolån har märkt av en stor effekt. Under fjolåret ökade antalet ansökningar med 50 procent jämfört med 2015. Genomslaget var omedelbart – i juni 2015 låg ökningen på 80 procent jämfört med motsvarande period 2014.

”Det är en ganska stor skillnad på snitträntan och listpriset, vilket gör att fler och fler agerar efter att ha tagit del av informationen. Vi har ökat vår varumärkeskännedom, och kunderna vi får in ger ringar på vattnet, men snittränteeffekten är jättestor”, säger affärsområdeschefen Christoffer Cederschiöld.

Räntepressarnas snitträntor ligger en bra bit under storbankernas. Lånbyte har en tremånaders snittränta på 1,28 procent, medan Mitt Bolån ligger på 1,36 procent.

Bland de fyra storbankerna ligger Nordea högst med en tremånaders snittränta på 1,66 procent, enligt Boroo.se. Därefter följer Handelsbanken med 1,65 procent, Swedbank med 1,56 procent och SEB med 1,51 procent.

Flest kunder får Lånbyte från Swedbank. Enligt Alexander Widegren är dessa kunder de enda som haft en högre snittränta än vad banken rapporterat. Kunderna som kommer från övriga storbanker har räntor i linje med de rapporterade snitten.

”SEB-kunder kommer exempelvis till oss inför en meddelad räntehöjning och frågar hur vi kan hjälpa dem. Men Swedbanks kunder sticker ut genom att agera när de ser att de ligger över snitträntan”, säger han.

Merparten är kunder med höga lån, i synnerhet från Stockholmsområdet.

”Det är de chockbelånade som kommer till oss. Många måste ha tagit ifrån tårna när de skulle belåna för att köpa sina lägenheter. Nu märker de att de verkligen måste se över det”, säger Alexander Widegren.

Mitt Bolåns kunder kommer huvudsakligen från de fyra storbankerna, fördelat utifrån marknadsandel.

”Man ser tydligt om någon bank tar bort sin rabatt eller om det sker någon skandal som får mycket exponering i media. Då ser vi att kunder från den banken hör av sig och vill byta”, säger Christoffer Cederschiöld.

Även om allt fler kunder börjar agera för att minska sin räntebörda så kvarstår en stor grupp ”soffliggare”. Lånbytes vd konstaterar att det är de passiva kunderna som får betala för de aktiva.

Hitta lägsta räntan. Jämför privatlåneräntor här (extern tjänst)

”Det är kunder med åtminstone 1.000 miljarder kronor i bolån som bara sitter latent och sover. Man kan inte vara förvånad över att man betalar för mycket om man inte är aktiv. Lättja är väldigt dyrt”, säger Alexander Widegren.

För Lånbytes tjänst betalar kunderna en avgift på 795 kronor, och bolaget får även in pengar från bankerna dit kundernas lån flyttas. Mitt Bolån är kostnadsfritt för kunden. Istället tar företaget betalt av banken genom en procentsats på bolånevolymen som förmedlas.

Tyck till