ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bengt Ågerup får historiens största skattesmäll

  • Foto: Tor Johansson

Skatteverket kräver miljardären Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor i historiens största utlandsfall.
"Det är skamligt att behandla en människa som man behandlat mig", säger den självutnämnda socialisten Bengt Ågerup, som nu avslutat sitt ideella engagemang i Sverige.

Bengt Ågerup tjänade drygt 3 miljarder kronor när han 2011 sålde sitt bolag Q-Med, som utvecklat anti-rynkmedlet Restylane, till schweiziska Galderma. En skattepliktig inkomst uppstod dagen innan, då han sålde sitt innehav från ett bolag till en stiftelse, som båda kontrolleras av honom själv. Den vinsten har han inte betalat någon skatt på i Sverige, eftersom han säger att han varit bosatt i Frankrike och Schweiz.

Skatteverket menar däremot att Bengt Ågerup under åren 2010-2013 haft sin hemvist i Sverige, varför inkomsterna är skattepliktiga här. Han krävs nu på 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter, vilket bland annat Upsala Nya Tidning har rapporterat om. Utöver pengarna från Q-Med ingår i summan försäljning av och avkastning på andra aktier, som han inte heller deklarerat i Sverige.

Skatteverket bygger sin bedömning på att Bengt Ågerup haft både ekonomiska och personliga intressen i Sverige och vistats i landet mer än vad han vistats i andra länder. Han har bland annat varit aktiv i företag, haft en lägenhet i Uppsala samt engagerat sig för fotbollslaget Sirius, som har tagit sig upp i Allsvenskan.

Fallet är det största som Skatteverkets enhet för utlandstransaktioner någonsin har drivit, berättar skatterevisor Jan Sundman. Han ser det som en stor framgång att Skatteverket efter ett långt arbete lyckats få fram all bevisning som krävs för att kunna beskatta Bengt Ågerup i Sverige.

"Personer som tjänar stora pengar vill många gånger på olika sätt sänka eller undgå skatt", säger Jan Sundman.

Cirka 200 utredare arbetar inom utlandstransaktioner på Skatteverket. Enligt Jan Sundman har de bra verktyg för att hitta dolda inkomster, och arbetet blir ännu effektivare när de från och med i år får automatiska inkomstuppgifter från andra länder. De utvecklade länderna har den senaste tiden fattat flera beslut mot skattebrott och skatteplanering och informationsutbytet är en del av utvecklingen.

"Det gör kanske att man försöker dölja inkomster i mindre grad, då risken för upptäckt ökar. Förhoppningen är att det ökade informationsutbytet och samarbetet i förlängningen leder till ett minskat skattefel", säger Jan Sundman.

"Fullständigt absurt och skamligt", kallar Bengt Ågerup beslutet.

Han säger att han flyttade från Sverige för 20 år sedan och har haft sitt hem i Paris, där hans fru och tre av hans barn bott. Det är dit han har återvänt på helgerna.

"Jag känner mig verkligen trakasserad", säger han.

Han tänker ta strid mot Skatteverkets beslut i rätten, men säger samtidigt att beslutet inte går att verkställa därför att han inte har några tillgångar i Sverige.

"De kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på skattepengar."

Sina miljarder har Bengt Ågerup i en stiftelse, som enligt fransk lagstiftning bara beskattas när han väljer att ta ut utdelning. Enligt honom har beslutet endast ett politiskt syfte, att visa att sådana arrangemang inte är tillåtna.

Speciellt illa berörd blir Bengt Ågerup av att hans ideella engagemang i Sverige använts emot honom. Han har arbetat med life science på uppdrag av landshövdingar, fattat beslut om forskningsbidrag på uppdrag av regeringen samt engagerat sig i Uppsalalaget Sirius verksamhet.

"Allt sådant leder till dagar i Sverige. Det har varit en uppoffring från min sida och tagit tid från familjen."

Han säger att han nu avslutat sin ideella verksamhet i Sverige.

"Jag var tvungen att göra det, kanske mest av emotionella skäl. Jag känner mig inte välkommen och rättvist behandlad."

Inom näringslivet kommer han att fokusera mer på verksamheter i Schweiz samt i USA.
Bengt Ågerup säger att han är socialist.

"Jag tycker fortfarande att en socialism som förstår näringsliv är det enda systemet. Alla ska ha rätt till ett anständigt liv i ett land."

Enligt honom handlar tvisten inte om huruvida man ska betala skatt, utan om i vilket land man ska göra det.

"Det här handlar inte om att inte vara solidarisk."

Tyck till