ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Batra: Röst på SD kan vara röst på Löfven

  • Anna Kinberg Batra på partiet Høyres landsmöte i Oslo på torsdagen. Foto: TT

En röst på Sverigedemokraterna kan lika gärna vara en röst på Stefan Löfven. Det hävdar M-ledaren Anna Kinberg Batra efter SD:s nya besked i regeringsfrågan.

Sverigedemokraterna har länge anklagat Moderaterna och alliansen för att lägga sig platt för regeringen Löfven.

Den bollen skickar nu Anna Kinberg Batra tillbaka SD, när hon kommenterar partiets hot att fälla en alliansregering efter nästa val.

”Sverigedemokraterna säger nu tydligt att de kan hindra bildandet av en alliansregering”, säger hon och tillägger att det är ett viktigt besked till väljarna.

”En röst på Sverigedemokraterna kan lika gärna vara en röst på att Stefan Löfven sitter kvar”, fortsätter hon.

SD:s krav för att släppa fram Anna Kinberg Batra som ny statsminister är att partiet bjuds in till förhandlingsbordet. Men M-ledaren vill regera och budgetförhandla med de övriga allianspartierna – och inte med Sverigedemokraterna.

”De är inte ett ansvarsfullt parti som man kan få någon ny regering med”, säger hon.

När det gäller angreppen från Socialdemokraterna att alliansen inte längre är ett trovärdigt regeringsalternativ, väljer Anna Kinberg Batra att svara med samma mynt.

”Vi har ju varit tydliga från alliansen att om Stefan Löfven skulle få för sig att sitta kvar även om väljarna inte vill det, då vill vi fälla honom”, säger hon.

När Anna Kinberg Batra på fredagen höll ett tal på Moderaternas partiråd gick hon till hårda angrepp mot både S och SD, som målades ut som två bidragspartier som saknar svar på dagens stora utmaningar.

”På ena sidan ett parti som blundar för problemen, på den andra ett som saknar svar och som bara vill dra i bromsen”, sa hon.

Även om Anna Kinberg Batra lyckas hålla ihop alliansen så befinner hon sig ett besvärligt läge. Om S och SD håller fast vid sina besked blir det svårt för henne att ta över regeringsmakten med alliansen.

Hur ska du kunna bilda en regering?

”Genom ett bättre valresultat än de mätningar vi har nu”, säger hon.

Tyck till