ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Bäddat för storbråk i stekheta byggbranschen

  • Foto: TT

Högkonjunkturen skruvar upp risken för en byggkonflikt, varnar Swedbank. Efter en avstyrd krogstrejk går den stekheta byggbranschen in i slutspurten för avtalsförhandlingarna.

Strejkhotet mot krogbranschen och en rad varslade sympatiåtgärder blåstes av i sista stund på tisdagskvällen. Detaljhandeln slöt också ett avtal den 1 april utan att spräcka det så kallade lönemärket som sattes av industrin i mars.

Men den stridbara byggbranschen återstår. Den sista april löper avtal ut för nära 100.000 bygganställda på omkring 3.400 företag mitt uppe i en historiskt urstark byggkonjunktur.

Innan byggbranschen tecknat nya avtal finns fortfarande risker för en ny strejkvåg, varnar Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank. Skriande arbetskraftsbrist kan förväntas trissa upp förväntningarna hos byggföretagens anställda, resonerar han.

I april 2016 utbröt en mycket kostsam byggstrejk innan parterna kunder enas. Den veckolånga strejken kostade omkring 200 miljoner kronor per dygn, enligt Sveriges byggindustrier.

Både fack och arbetsgivare är minst lika pressade i år, bedömer Knut Hallberg.

”Frågan är hur populärt det egentligen var hos medlemmarna att Byggnads förra året backade från kravet att få mer än industrifacken. Där finns det spänningar, helt klart.”

Situationen är densamma för andra byggfack, som Målareförbundet och Elektrikerna.

”De här facken kan riskera att tappa medlemmar om de inte tillvaratar medlemmarnas intresse”, säger Knut Hallberg.

Medlemmarna vädrar morgonluft, medan förbunden har lovat LO att inte kräva mer än industrins 6,5 procents lönelyft över tre år.  Därför väntas i stället strid kring exempelvis arbetstid och ersättningar.

”Man försöker få fram sidoförmåner, för att gå runt industrins märke. Där kan man tänka sig att det blir tufft in i det sista”, säger Knut Hallberg.

Behöver företaget pengar? Sälj fakturan till bäst pris – jämför här (extern tjänst)

Förhandlingarna har nått ”ett hektiskt skede” och kretsar kring arbetstid och arbetsmiljö, uppger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

”Vi står inför den största byggboomen sedan miljonprogrammet. Därför har vi diskussioner om hur vi som parter ska kunna lösa nyrekryteringen. Och det handlar om att göra branschen attraktiv.”

Sveriges Byggindustriers vd Mats Åkerlind vill tona ned risken för konflikt.

”Jag tror vi kan överraska med ett bra avtal. Vi har ett tiotal viktiga frågor där vi är beredda att ge och ta”, säger han.

Samtidigt varnar Mats Åkerlind för att ett dyrt kollektivavtal blir tyngre att bära för företagen i takt med att konkurrensen ökar.

”När vi har den här heta konjunkturen i branschen så söker sig många nya aktörer in som inte har kollektivavtal.”

Tyck till