ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

”Att fjärma sig löser ingenting”

  • VILL SY IHOP STADEN. För Massive Entertainment, med vd:n David Polfeldt, är det ett aktivt val att bygga de nya lokalerna just vid Möllevångstorget, där en man blev ihjälskjuten så sent som i söndags. Foto: Daniel Nilsson

Med ett nytt kontor med plats för 600 personer vill David Polfeldt och speljätten Massive Entertainment hjälpa till att knyta samman Malmö och minska utanförskapet.

 ”Det värsta är när folk undrar varför inte politikerna kan göra något. Det finns ingen enskild instans som kan lösa problemen med utanförskap, alla som har en relation till Malmö måste engagera sig”, säger David Polfeldt, vd för Massive Entertainment.

I den sex våningar höga tegelbyggnaden, ett stenkast från gågatan, arbetar drygt 400 anställda vid spelstudion Massive Entertainment.

För knappt ett år sedan släppte Massive sin enorma satsning ”The Division”, som enligt ägarna Ubisoft sålde för 2,7 miljarder kronor under de fem första dagarna.

Titeln har sålt mer än något annat av Ubisofts spelmärken under debutveckan och spelet, som snart blir film, syssel- sätter fortfarande omkring 150 personer.

”Eftersom det är ett live-spel kräver det att väldigt många arbetar med det även efter det att spelet har släppts”, säger David Polfeldt.

Vi sitter i hans kontor på bottenplan. Speltitlarna trängs med varandra i bokhyllan bakom skrivbordet och solen letar sig in genom fönsterrutorna som bjuder på en utsikt över kanalen och den livligt trafikerade Drottninggatan som ett trafikljus bort byter namn till Regementsgatan.

Massive Entertainment planerar att växa kraftigt och inom några år sysselsätta mellan 550 och 600 personer. Så många ryms inte i det nuvarande kontoret och därför har man letat efter nya lokaler. Valet föll på ett helt kvarter vid Möllevångstorget som ska vara inflyttningsklart 2019.

David Polfeldt säger att det var ett medvetet val att flytta till Möllevångstorget och inte till Västra hamnen.

”Det var ett bra affärsalternativ men – utan att slå på alltför stora trummor – det är klart att det är ett ställningstagande också. Vi tittade på var våra anställda bor och hur de rör sig och såg att vi har en dragning till den delen av staden. Och vi är i den situationen att vi kan välja att minska avstånden i staden. Vi kommer närmare det som anses vara stadens problem och kan hjälpa till att göra någonting åt det.”

”Eftersom symptomen är så nära oss så är det helt fel reflex att flytta från sym-tomen, genom att fjärma oss löser vi inget. Vi har en försiktig dialog med stadsbyggnadsdirektören och vill gärna hjälpa staden genom att se till att huvudingången hamnar på rätt sida av byggnaden och ta bort möjligheten att göra skumma affärer på parkeringsplatserna på nätterna.”

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är antalet anmälda brott per capita högre i Stockholm än i Malmö, men högre i Malmö än i Göteborg. Malmö skiljer sig dock från både Stockholm och Göteborg. Här finns inga förorter att tala om.

”Det finns en närhet mellan det som kallas centrum och det som kallas förorter. Allt som händer i staden händer i anslutning till varandra och det spelar ingen roll om det är en fotbollsmatch, kriminalitet eller en symfonikonsert”, säger David Polfeldt.

Han pekar på att närheten är en stor fördel.

”Vi kan inte sopa problemen under mattan, det tvingar till handling. Därför kommer Malmö att lösa problemen snabbare och bättre. Om 20 år kommer man att resa hit och fråga hur man sydde ihop staden på ett så bra sätt.”

Stadsplanering är en viktig nyckel för att lösa utanförskapet, anser David Polfeldt.

”Det finns många framgångssagor i Malmö just nu, men det finns många stadsdelar med stor arbetslöshet och det bottnar inte i etnicitet. Det handlar om stadsdelens problem som kan bottna i stadsplanering där kriminalitet är ett symtom, alkoholism ett annat och långtidssjukskrivning ett tredje. Det är som om en liten del av staden inte hänger med i det som går bra och den klyftan bara ökar.”

Vilka problem är det som behöver lösas?
”Arbete är det bästa sättet att komma till rätta med utanförskap. Att betala skatt och respektera att skattepengar kommer tillbaka är viktigt. Massive Entertainment anställer många och därför fokuserar jag på att hjälpa till med att få människor i arbete.”

David Polfeldt säger att alla måste fundera på vad man kan göra för att påverka utvecklingen i staden.

”Många vanliga medborgare i Malmö använder sig av tjänster som delvis finansierar den kriminella verksamheten. Om ett däckbyte kostar 150 kronor, en klippning 100 och två liter Coca-Cola 12 spänn ska man inte vara så naiv att man tror att det handlar om vita pengar. Det provocerar mig otroligt mycket. Man ska inte låtsas att man har gjort en schyst deal när man har köpt ett paket cigg för 30 kronor, man ska tänka att man har gjort ett aktivt val att stödja finansieringen av kriminalitet.”

Hur påverkar bilden av Malmö Massive Entertainments framtid i staden?
”Jag tror inte att det på- verkar alls. För våra franska ägare, som sitter i Paris, är det en icke-fråga. Vi konkurrerar med spelstudior i Los Angeles, Toronto, Mexico City och Montreal . Där finns problem på en helt annan nivå.”

Tyck till