ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Apples besked väntas pressa Fingerprint-aktien

It-bjässen Apple använder sig inte av fingeravtryckssensorer i sin nya version av Iphone, som släpps i höst. I stället ska telefonen öppnas med ansiktsigenkänning. Beskedet väntas sätta press på Fingerprint Cards-aktien på onsdagen, enligt två experter.

Under tisdagens upphaussade produktpresentation framgick det bland annat att Iphone X kommer att öppnas med teknologi som känner igen användarens ansikte. Därmed går man vidare från fingeravtryckssensorer, som använts sedan Iphone 5S.

För Fingerprint Cards kan det komma att innebära problem framöver.

”Det är klart att man ska vara orolig, för det var när Apple införde fingeravtryckssensorn i sin Iphone som hela den marknaden exploderade. När Apple nu väljer en annan lösning för sin mest exklusiva modell så måste man tolka det som att de tänker fortsätta med den tekniken framåt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Han räknar med att beskedet kommer att tynga Fingerprint när Stockholmsbörsen öppnar på onsdagen.

”Hur mycket är svårt att säga, men jag tror absolut att vi kommer att märka av det på aktiekursen”, säger sparekonomen.

Jonas Olavi, nordisk allokeringschef på Alfred Berg, tror i sin tur att nyheten kan ge en kortsiktig sentimentspress.

”Min bästa gissning är att aktien kan försvagas något på onsdagen. Men kartan har inte ritats om – än. Anhängarna lär stanna kvar och få institutioner kommer att göra särskilt mycket. För de flesta institutionerna är nog FPC ett case man inte rör. Inte nu heller”, säger han.

Allokeringschefen ser ingen reell påverkan på FPC under det närmaste året. Han konstaterar att Fingerprint inte har någon koppling till Apple, och betonar samtidigt att teknologin för fingeravtrycksigenkänning kan användas inom många fler områden där en ansiktsskanner inte fungerar lika bra.

”Frågan är vad konkurrenterna gör på området. Det inte är helt givet att alla går för ansiktsigenkänning. Det intressanta är om fler snabbt följer efter, och i sådant fall hur. Gör man en egenutvecklad lösning, där många säkert har kommit långt, eller köper man Apples lösning?”, säger Jonas Olavi och fortsätter:

”Att tekniken kommer att växa råder det ingen tvekan om.”

Tyck till