ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Andersson: ”Marginell förändring”

  • Foto: TT

Alliansens hårda kritik mot regeringens nya skatteförslag möter ingen förståelse hos finansminister Magdalena Andersson och Vänsterpartiets Ulla Andersson.

Ytterligare 80.000 svenskar trillar över gränsen att få betala statlig skatt, med regeringens nya förslag, framförhandlat av Vänsterpartiet. Dessutom är det ytterligare 27.000 som får betala värnskatt. Förslaget ger 2,7 miljarder till statskassan.

Den förändrade skiktgränsen som presenterades på SvD:s debattsida och som kommer i höstens budget skakar igång valrörelsen mellan partiernas finansministerkandidater på allvar. Tonläget är det högsta möjliga. Liberalernas Mats Persson kallar regeringens och Vänsterpartiets förslag för ”hårresande”. 

Moderaternas Ulf Kristersson kallar förslaget ”den sämsta skattereform som regeringen gjort hittills.”

”Om den här marginella förändringen i skattesystemet är det sämsta som den här regeringen har gjort så verkar han ganska nöjd med regeringens politik”, kontrar finansminister Magdalena Andersson (S). 

”Ett parti som sänker skatten med 18 miljarder när vi har underskott på 58 miljarder tycker jag inte ska… ”, säger Vänsterpartiets Ulla Andersson utan att fullfölja meningen. 

”Moderaternas politik har orsakat enormt stora underskott och dessutom bidragit till en ökade ekonomisk ojämlikhet”, säger hon vidare och beklagar att Moderaterna inte anser att välfärden behöver mer resurser. 

Regeringen och Vänsterpartiet motiverar den flyttade skattetrappan, som gör att allt fler får betala statlig skatt, med att även poliser och barnmorskor vill att mer pengar går till den offentligfinansierade välfärden. 

”De behöver fler arbetskamrater och de vill ha bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor och då måste vi tillföra välfärden mer resurser”, säger Ulla Andersson. 

”Jag tror inte att det är bra för näringslivet och för dem som har de högre inkomsterna om vi får en politisk rörelse som vi har sett i Storbritannien och USA där klyftorna har blivit för stora”, säger Magdalena Andersson och pekar på risken att det slår emot frihandel, strukturomvandling, digitalisering – och i förlängningen tillväxten. 

Ett annat skatteförslag som presenterades från den rödgröna förhandlingsburen på måndagen var en återställare av skatten för personer som bor utomlands, men får sina inkomster från Sverige från 20 till 25 procent. Främst handlar det om pensionärer. 

”Jag har inte hört något förnuftigt motiv bakom att man gjorde den skatteförändringen och jag ser därför ingen anledning varför den ska vara kvar”, säger Magdalena Andersson. 

Tyck till