ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Andersson kräver korten på bordet i nya Nordeahärvan

  • Foto: TT

Nordea förekommer i en ny internationell penningtvätthärva som omfattar flera miljarder kronor. Nu kräver finansminister Magdalena Andersson att alla korten kommer upp på bordet.
”Om de här uppgifterna stämmer är det allvarligt och upprörande”, säger hon till Di.

På måndagskvällen rapporterar danska tidningen Berlingske om en internationell penningtvättshärva som omfattar flera miljarder kronor och som inkluderar Danske Bank och Nordea.

Enligt tidningen visar efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien att drygt nio miljarder kronor passerat genom bankerna och gått vidare till så kallade skatteparadis, som Seychellerna och Panama mellan åren 2011 och 2014.

”Om de här uppgifterna stämmer är det allvarligt och upprörande”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Di.

”Penningtvätt är ett stort problem och det är viktigt att alla aktörer agerar för att förhindra penningtvätt. Från regeringens sida har vi på olika sätt skärpt reglerna, till exempel nu när vi genomför det fjärde penningtvättsdirektivet”, säger hon och syftar på ett EU-direktiv som antogs av kommissionen i somras och som ska täppa till eventuella kryphål i europeisk lagstiftning.

2015 fick Nordea 50 miljoner kronor i böter, vid det tillfället den högsta möjliga straffavgiften, av Finansinspektionen för ”stora brister” i bankens arbete mot penningtvätt.

”Det innebär att den som har velat tvätta pengar eller finansiera terrorism med stor sannolikhet har kunnat göra det utan att Nordea haft möjlighet att upptäcka det”, skrev Finansinspektionen i ett pressmeddelande då.

Nordea var också den svenska bank som förekom överlägset mest i de läckta dokumenten i den så kallade Panamahärvan som uppdagades i fjol.

Magdalena Andersson anser att det nu är viktigt att alla korten kommer upp på bordet.

Varför tror du att just Nordea förekommer i de här sammanhangen?
”Nordea har redan fått böter för bristande arbete mot penningtvätt. Det är möjligt att uppgifterna som nu framkommit kommer från den perioden när banken inte hade tillräcklig koll. Det är viktigt att alla frågetecken nu rätas ut”, säger Magdalena Andersson.

Finansministern och Nordea var i förra veckan i luven på varandra då regeringen beslutat att införa höjda resolutionsavgifter, något som skulle slå hårt mot banken. Nordea svarade med att hota att flytta huvudkontoret om regeringens förslag genomfördes. Magdalena Andersson kontrade då med att säga att det finns fördelar med en Nordeaflytt då risken för svensk ekonomi skulle minska.

Ångrar du något som du sa i förra veckan?
”Jag har inte hört någon kritisera det faktum att det är klart att stora banker innebär en risk för ekonomin. Men som jag sa då finns det också fördelar att huvudkontoret finns i Sverige, bland annat när det gäller jobb.”

Hur är relationen mellan regeringen och Nordea?
”Jag delar helt Björn Wahlroos uppfattning om att vi har en bra dialog.”

Tyck till