ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Anders Hägerstrand: Upp till bevis för Autoliv

  • Jan Carlson. Foto: Jack Mikrut

Det viktigaste för Autolivs aktie på kapitalmarknadsdagen på torsdagen är att bolaget står fast vid sina mål för tillväxt och lönsamhet.

I bakgrunden svävar frågan om vad vd och ordförande Jan Carlson har för planer för sin egen karriär.

Autolivs kapitalmarknadsdag i Frankfurt är, åtminstone på förhand, höstens mest intressanta kapitalmarknadsdag på Stockholmsbörsen.

Den svensk-amerikanska bilsäkerhetsjätten befinner sig i ett avgörande läge både operationellt och på börsen.

Autoliv har sedan sommaren 2016 haft en dålig ovana att bjuda aktieägarna på besvikelser. Därför är det absolut nödvändigt att Jan Carlson upprepar målet han presenterade på kapitalmarknadsdagen 2015 – att Autoliv ska nå en försäljning på 12 miljarder dollar till slutet av 2019. Dessutom bör han stå fast vid att Autoliv ska ha en rörelsemarginal på 8 till 9 procent över en konjunkturcykel. Allt annat vore en kalldusch.

För att Autoliv ska kunna nå försäljningsmålet är det av största betydelse att bolaget kan omsätta den signifikant högre ordergången inom passiv säkerhet, som bolaget haft de senaste två åren med anledning av Takataskandalen, till en markant ökad faktisk försäljning.

Tydliga besked kring när och i vilken takt försäljningen ökar under 2018 och 2019 samt vilket utslag det ger på den operationella hävstången bör få betydande påverkan på Autolivs aktie på torsdagen.

Tunga aktieförvaltare vill gärna ha besked om från Autoliv är när tillväxten inom aktiv säkerhet ökar till tydliga tvåsiffriga procenttal igen. Efter att Autolivs tillväxttakt inom aktiv säkerhet sjönk kraftigt 2016 tvingades Jan Carlson frångå målet om försäljning för aktiv säkerhet på 1 miljard dollar år 2019.

Autolivs och Volvo Cars samriskbolag för att utveckla mjukvara till självkörande bilar blir troligen också en viktig del av kapitalmarknadsdagen. Särskilt utländska analytiker har vid delårsrapporterna haft många relativt kritiska frågor kring Zenuity.

Något många gärna skulle vilja ha svar på är hur länge Jan Carlson fortsätter som både vd och styrelseordförande för Autoliv. Frågan är extra aktuell eftersom mycket tyder på att han blir telekomjätten Ericssons näste styrelseordförande. Tydliga besked vore positivt för Autolivs långsiktiga ägare, men chansen för att Jan Carlson ger några svar i samband med kapitalmarknadsdagen är nog klart begränsade.

Noterbart är att affärsområdescheferna Mikael Bratt och Johan Löfvenholm, som enligt initierade bedömare är de mest troliga kandidaterna att efterträda Jan Carlson som vd, inte håller några presentationer under kapitalmarknadsdagen. Båda är dock på plats i Frankfurt.

Tyck till