ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Anders Hägerstrand: Ekholm envisas med chefer som kört Ericsson i botten

Trots Ericssons usla affärsmässiga utveckling de senaste åren fortsätter vd:n Börje Ekholm att envisas med att inte förnya koncernledningen genom externa rekryteringar.

På tisdagseftermiddagen kablade Ericsson ut att Niklas Heuveldop, blir ny Nordamerikachef, han har varit tillförordnad chef sedan Rima Qureshi lämnade jobbet före sommaren.

Samtidigt behåller Niklas Heuveldop tills vidare även sin tidigare position som strategichef och chef för funktionen Technology & Emerging Business.

Det är ytterst märkligt att vd:n Börje Ekholm fortsätter göra interna rekryteringar till posterna i Ericssons koncernledning och därmed satsar på samma personer som har varit med och kört Ericsson i botten. Hela Ericssons koncernledning består fortsättningsvis av långvägare inom koncernen.

I nuvarande krisläge skulle det framstå som sunt att byta ut flera av de gamla direktörerna som uppenbart har misslyckats till förmån för externa rekryteringar. Då skulle telekomjätten få in nya synsätt och influenser i koncernledningen, vilket minskar risken för att bolaget fortsätter i samma dåliga spår.

AB Volvo är ett exempel på bolag som har gått från att vara ett problembolag till närmast en lysande stjärna under de senaste åren efter att flera i koncernledningen, med långt förflutet i bolaget, byttes ut mot externa rekryteringar. Speciellt rekryteringen av Jan Gurander till finansdirektör år 2014 var mycket viktig.

Varför Börje Ekholm inte förnyar Ericssons koncernledning är en gåta. Kan det bero på att han inte vill ta risken att hamna i konflikter med starka grupperingar i koncernen, eller på att han ännu inte behärskar industrin tillräckligt väl för att göra strategiska externa rekryteringar?

Tyck till