ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Anders Borg misstänkt för mutbrott

Kinneviks vice ordförande Anders Borg, Sveriges tidigare finansminister, har blivit förhörd av Riksenheten mot korruption för sitt deltagande i Holmens jakter, och blivit delgiven skälig misstanke för mottagande av muta.

Det bekräftar Anders Borgs advokat Hans Strandberg vid Nordia Law för Di.

”Anders Borg har förhörts och delgivits misstanke. Han redogjorde då för hur det gick till och då framkom det att han följt alla regelverk”, säger Hans Strandberg till Di.

Jakten med Holmen som utreds har enligt advokaten skett efter Anders Borgs tid som finansminister.

Enligt vad Di erfar riktar Riksenheten mot Korruption in utredningen på ett beslut rörande skogsindustrin som togs på finansdepartementet under Anders Borgs tid som minister.

Enligt Di:s uppgifter är det åklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot Korruption som leder utredningen.

”Det handlar om en jakt som han har deltagit i efter att han slutat som finansminister. Men åklagaren kopplar jakten till hans tjänstgöring som minister”, säger Hans Strandberg och tillägger att Anders Borg är nära vän till Fredrik Lundberg.

Har Anders Borg genom åren varit en flitig gäst på Fredrik Lundbergs jakter?

”Han har deltagit tidigare och då alltid betalat för sitt deltagande”, säger Hans Strandberg.

Enligt tidigare uppgifter i media har han betalat cirka 2.500 kronor per gång ur egen ficka, vilket anses vara betydligt mindre än värdet på representationsjakten..

Varför deltar Anders Borg i Fredrik Lundbergs jakter?

”Dels är han god vän med Fredrik Lundberg och dels är han jaktintresserad. Det är ett naturligt umgänge”.

Sent på torsdagskvällen meddelande Holmen att bolagets huvudägare och ordförande Fredrik Lundberg under dagen har blivit förhörd och delgiven skälig misstanke om givande av muta med anledning av jakter arrangerade av Holmen där han har varit värd.

En som alltså har deltagit i Holmens jakter är den tidigare moderate finansministern Anders Borg.När Di tidigare frågade Anders Borg om han blivit delgiven misstanke för mottagande av muta avslutade Anders Borg samtalet hastigt.

Borg återkom senare i ett sms:

"Under tiden i regeringen följde jag en strikt linje och betalade själv för evenemang. Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till min advokat."

Holmens vd Henrik Sjölund är också fåordig när Di frågar om Anders Borg har blivit förhörd och delgiven misstanke med anledning av sitt deltagande i Holmens jakter.

”Jag har inga kommentarer till det”, svarar Henrik Sjölund.

Är det något speciellt år den jakt som Riksenheten mot korruption utreder har skett?

”Fredrik har varit värd för jakt i många, många år i Holmen. Och vi har bedrivit jakt hur länge som helst. Det här är inget konstigt. Vi har en lång sedvana av att driva jakt och det är uppskattat av våra kunder och andra som vill vara med på det”.

Har du själv blivit delgiven misstanke för givande av muta?

”Nej”.

Finns det någon annan med koppling till Holmen som har blivit delgiven misstanke om givande av muta?

”Nej, det är det inte.”

Har Fredrik Lundberg varit kallad till flera förhör i denna utredning utöver det som skedde på torsdagen?

”Det kan jag inte kommentera”.

Henrik Sjölund understryker att Holmen anser det ”solklart att varken Fredrik Lundberg eller Holmen har överträtt några regler”.

”Dessutom ser jag som vd positivt på att Fredrik ägnar sin tid åt att bygga Holmens varumärke. Det här känns konstigt och det står jag, ledningen samt styrelsen bakom. Utan tvekan”.

Kommer ni att bli mer försiktiga när ni bjuder in till representationsjakt framöver?

”Nej, att använda klövviltsjakt som representationsjakt tycker vi är bra. Representationsjakt är en liten del av den jakt Holmen bedriver”.

Anders Borg har varit styrelseledamot och vice styrelseordförande för familjens Stenbecks investmentbolag Kinnevik sedan 2015. Han är även styrelseledamot för Stena International SA, rådgivare för Citigroup och ledamot i Citigroups Nordic Advisory Board samt ordförande för Global Financial System Initiative, ett initiativ om framtidens finansmarknader inom World Economic Forum. Anders Borg var Sveriges finansminister 2006-2014. År 2011 utsågs han till årets europeiska finansminister av Financial Times.

Tyck till