ANNONS:
Till Di.se
Fastighet

AMF ger upp i Rezidor

  • Anders Oscarsson, aktiechef på AMF. Foto: Claes-Göran Flinck

Pensionsjätten AMF har dumpat alla aktier i Rezidor i marknaden, nära 5 procent av aktierna. Därmed försvagas motståndet i striden med huvudägaren HNA Tourism. Det enda som återstår av valberedningen i Rezidor är New York-bankiren Charles Mobus. Kineserna har total kontroll.

”Jag kan bekräfta att vi har sålt vårt innehav i Rezidor. Vi tror att pengarna gör bättre nytta någon annanstans i stället för att bli inlåsta. Vi vill inte bli sittande som gisslan i ett sådant här företag”, säger Anders Oscarsson, aktiechef på AMF.

Det betyder att de fyra kritiska svenska storägarna – AMF, Provobis, Nordea Fonder och Fjärde AP-fonden splittras. AMF ägde 4,79 procent av Rezidor, bara Fidelity och HNA har mer aktier.

Anders Oscarsson såg ingen annan utväg än att sälja för att skydda AMF:s sparare. Allt fler graverande uppgifter har kommit fram om HNA som äger 51 procent. Inte minst handlar det om risken för intressekonflikter med HNA:s andra stora hotellbolag, börsnoterade NH Hotel i Spanien, som är konkurrent till Rezidor i flera länder.

Just av detta skäl kastade NH Hotels andra aktieägare ut sin egen vd Federico González Tejera i fjol och avsatte Charles Mobus som ordförande.

AMF:s 8,3 miljoner aktier i Rezidor såldes i marknaden under torsdagen. Alternativet var att acceptera budpliktsbudet, men vänta i nio månader på att HNA skulle betala.

”Vi får några öre mindre än budet men å andra sidan får vi det kontant nu och det är bättre än att vi eventuellt får pengarna nio månader senare, som HNA fått godkännande av Aktiemarknadsnämnden för”, säger Anders Oscarsson och tillägger:

”Vi vet inte ens säkert om pengarna kommer om nio månader.”

Under torsdagskvällen tog AMF kontakt med Charles Mobus och berättade att man sålt sina aktier och lämnar valberedningen.

Anders Oscarsson tycker det är alarmerande hur dåligt kineserna har skött valberedningsarbetet. Det är mindre än sex veckor kvar till Rezidors stämma, men det finns bara två namn föreslagna till styrelsen och valberedningen har inte ens träffats.

”De utnyttjar våra svenska regler, men följer inte dem själva”, säger Anders Oscarsson.

Han syftar på hur HNA med hjälp av svenska advokater utnyttjat Aktiemarknadsnämnden och fått stöd för att lägga ett budpliktsbud baserat på genomsnittlig aktiekurs i stället för det verkliga priset på kontrollposten.

Tyck till