ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Alzheimerforskning mot börsen: ”Gigantisk marknad”

  • Johan Sandin är vd för Alzecure. Omkring 100.000 personer beräknas lida av alzheimer i Sverige och i hela världen rör det sig om ungefär 20 miljoner människor.

Svenska Alzecure, som utvecklar nya preparat för behandling av alzheimer, tar sikte mot börsen.
”I dagsläget finns ingen bra medicinering för alzheimer. Marknaden är gigantisk”, säger vd:n Johan Sandin.

Astra Zenecas beslut om att lägga ned forskningsenheten i Södertälje 2012 blev startskottet för stiftelsen Alzecure.

Med pengar från bland annat Alzheimerfonden och amerikanska Alzheimers Drug Discovery Foundation fungerar stiftelsen som en inkubator för forskning kring alzheimer, som är den vanligaste demenssjukdomen.

De två mest intressanta läkemedelsprojekten har nu lagts in i aktiebolaget Alzecure Pharma med siktet inställt på en notering på Stockholmsbörsens First North nästa år.

”I dagsläget finns ingen bra medicinering för alzheimers De mediciner som finns är symtomlindrande med begränsad effekt och många negativa sidoeffekter”, säger vd:n Johan Sandin, som grundat Alzecure tillsammans med en rad andra forskare från Astra Zeneca.

Hur ser marknaden ut?
”Det är en enorm marknad om man lyckas inom det här området. De läkemedel som finns i dag säljer för 4 miljarder dollar per år. Den beräknade marknaden är mellan 5 och 7 miljarder dollar per år om du kommer ut med ett nytt läkemedel. Med en medicin som kan påverka förloppet i sjukdomen så är det potentiella värdet ännu högre.”

Det ena av Alzecure Pharmas läkemedelsprojekt syftar till att mildra och lindra symptomen vid alzheimer. Det andra projektet är inriktat på att påverka själva sjukdomsförloppet.

”Vi hoppas kunna bromsa eller eventuellt till och med avstanna förloppet. Det här är ett före detta Astra-projekt som vi hade möjligheten att få loss. Det har lagts ned väldigt stora resurser på detta. Förutom oss är det bara jätten Pfizer som jobbar med samma mekanism.

Pfizer presenterade sina fas 1-resultat i december, så de ligger före oss. Men de banar också väg för oss vad gäller de kliniska studierna.”

I juni tog bolaget in 70 miljoner kronor som ska räcka till att dra i gång de första kliniska studierna i sommar.

”Det var en väldigt lyckad kapitalanskaffning som tog endast en och en halv vecka”, säger Johan Sandin.

I samband med noteringen nästa höst räknar han med att ta in ytterligare 100 miljoner kronor för att klara av fas 2-studierna.

Den enskilt största ägaren i bolaget är William Gunnarsson, grundare av Orphan Europe som såldes till det Italienska läkemedelsbolaget Recordati för 135 miljoner euro 2007.

Tyck till