ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Allra-kopplad revisor anlitas av AP-fonderna

  • Allra Foto: Jonas Ekströmer

Flera av bolagen i kretsen runt skandalfondbolaget Allra använde sig av samma revisor. Di kan avslöja att hon har samma uppdrag för de statliga AP-fonderna.

”Hade man känt till det hade man väl varit korkad om man inte hade åtgärdat det”, säger ekonomiprofessorn Per Strömberg.

I våras slängde Pensionsmyndigheten ut Allra från PPM-torget och polisanmälde fondbolaget. Samma dag sades också avtalet med fondbolaget Life Funds upp, eftersom enligt myndigheten ”personer som styrt Allras fondverksamhet ytterst kontrollerar Life Funds”.

Life Funds, dess ägarbolag Springwell samt finansbolaget Oak Capital – som sålde finanstjänster till Allra med anmärkningsvärd lönsamhet – har anlitat samma revisor under många år, som lämnat revisionsberättelser utan anmärkning.

Di kan nu avslöja att denna revisor, Sussanne Sundvall på revisionsjätten PWC, sedan flera år också är revisor för de sex AP-fonderna. Trots skandalen i Allra har hon dessutom fått förnyat förtroende för 2017.

Kopplingen är okänd för de flesta som Di talar med.

”Den uppgiften du frågar om är något som vi inte känt till”, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Inte heller på AP-fonderna vet man något om Susanne Sundvalls övriga uppdrag.

”Vi har inte fått den uppgiften eftersom vi inte utser revisor”, säger Ulf Lindqvist, kommunikationschef på Sjätte AP-fonden.

Johan Florén är chef för kommunikation och ägarstyrning på bjässen Sjunde AP-fonden, som driver den så kallade soffliggarfonden, Såfa.

”Det här var inget som vi kände till”, säger han.

Är det lämpligt att en person med sådana kopplingar till Allra är revisor för samtliga AP-fonder?
”Det är regeringen som utser revisorer som ska granska oss. Det är inte bara så att vi får ta dem vi tilldelas, utan vi ska ställa upp på deras granskning. Det betyder att urvalet av revisor ligger helt och håller på regeringskansliet”, säger Johan Florén.

Per Strömberg, ledamot i Sjätte AP-fondens styrelse och professor i finansiell ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, blir märkbart förvånad när Di frågar honom om kopplingen.

”Hade regeringen vetat att den här personen också var revisor i de här tvivelaktiga sammanhangen hade de nog sett till att hon inte var revisor hos oss. Om vi hade känt till det hade vi meddelat finansdepartementet det”, säger Per Strömberg.
Ansvarig där är finansmarknadsminister Per Bolund.

Trots att Di upprepade gånger frågar om det lämpliga i att Sussanne Sundvall utför revision i AP-fonderna vägrar ministern att svara.

Di har varit i kontakt med Sussanne Sundvall, som dock avböjt att svara på frågor i telefon.

I ett mejl svarar Kristina Hedlund, ansvarig för pressfrågor på PWC, att frågorna bör riktas till uppdragsgivaren, staten.

I maj 2012 köpte Allra, då under namnet Svensk Fondservice, värdepapper för 430 miljoner kronor av Oak Capital. Nästan 40 procent av summan gick till Oak Capital som provision.
Oak Capitals vinster gick till ägarbolaget Springwell, med tydliga ägarkopplingar till Allra. Flera i Oak Capitals ledning blev senare vd:ar för dotterbolag i Allrakoncernen.

De sex statligt ägda AP-fonderna förvaltar tillsammans cirka 1.612 miljarder av alla svenskars pensionspengar.

Tyck till