ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Aktieveteranen: Reglerna sätts ur spel

  • OROAD. ”Aktiemarknadsnämndens uttalande om Rezidor förvånar.”säger Lars Milberg, advokat och ordförande i Aktiespararnas bolagskommitté. Foto: Emil Malmborg

Fallet Rezidor är ett grundskott mot den svenska modellen för ägarstyrning och självreglering. Det anser Aktiespararveteranen Lars Milberg och säger att Aktiemarknadsnämnden satt likabehandlingsprincipen ur spel.

Just nu löper ett budpliktsbud från kinesiska HNA på Rezidor Hotel. Det unika är att det inte baseras på aktiepriset som HNA betalade för att komma över aktiemajoriteten utan ett genomsnitt av börskursen. Aktiemarknadsnämnden godtog upplägget i stället för att kräva att kineserna redovisade det faktiska priset.

”Rezidor aktualiserar en rad mycket viktiga frågor. Aktiemarknadsnämndens accept av att föraffärer inte behöver redovisas innebär de facto möjligheter att runda reglerna för budplikt, och likabehandlingsprincipen sätts ur spel”, säger Lars Milberg, advokat och ordförande i Aktiespararnas Bolagskommitté.

HNA köpte hela Carlson Hotels, där aktieposten på 51 procent i Rezidor var en av flera tillångar. Affären utlöste budplikt, men HNA har inte velat redovisa hur maktposten värderades i affären.

Lars Milberg varnar för den uppenbara risken – att fler aktörer följer kinesernas exempel.

”I förlängningen blir detta ett test på den svenska modellen för ägarstyrning med självreglering. Seriösa rådgivare, exempelvis legala rådgivare, bör inte heller medverka i likande ageranden.”

Di kan avslöja att Advokatfirman Lindahl hjälpte HNA genom Aktiemarknadsnämnden.

Tre av Sveriges tyngsta institutioner – AMF, Fjärde AP-fonden och Nordea Fonder - har alla ifrågasatt Aktiemarknadsnämndens agerande. Lars Milberg, som är en av landets mest erfarna jurister på området, ger dem alltså rätt och går ännu längre i sin kritik.

Att en enig styrelse i Rezidor nyligen avvisade budet på 34,86 kronor som för lågt stärker också bilden av att Aktiemarknadsnämnden blivit utnyttjad. I Rezidors styrelse sitter två av landets mest erfarna toppchefer: Staffan Bohman och Anders Moberg.

”För en utomstående betraktare framstår Aktiemarknadsnämndens slutsatser som anmärkningsvärda genom att inte tvinga fram villkoren för det förvärv som utlöste budplikten. Genom att inte göra det förloras själva syftet med regeln, det vill säga att de övriga ägarna ska ha möjlighet att sälja sina aktier på samma villkor som den nye ägaren betalat för sina aktier”, säger Lars Milberg.

Han har också svårt att förstå att Aktiemarknadsnämnden gick med på att de som trots allt tar budet måste vara beredda att vänta på pengarna i nio månader.

”Avsikten med att villkora ett bud med att myndighetstillstånd erhålles siktar normalt på att konkurrensmyndigheter ger ett tillstånd, inte att en totalitär regim skall ge tillstånd för köparen att föra ut pengar för att kunna erlägga likviden. Det torde i de flestas ögon vara att betrakta som en finansieringsfråga, det vill säga något som skall vara löst redan när man lägger ett bud.”

Lars Milberg efterlyser en förklaring från nämnden på temat: hur tänkte ni?

Aktiemarknadsnämnden har trots flera frågeställningar från Di valt att inte kommentera ärendet. Direktör Rolf Skog har bland annat fått frågan om varför nämnden inte krävde ut aktiepriset för maktposten. Hans svar:

”Vi kan inte kommentera ärenden som nämnden har handlagt.”

HNA förlängde klockan 18.30 i fredags budpliktsbudet till den 24 mars, och gick samtidigt ut med två namn till den nya styrelsen – Xin Di och Zhang Ling. De är vd för var sitt HNA-bolag i Kina.

Tyck till