ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Aktierna som väntas ge högst direktavkastning nästa år

  • Foto: TT

Stämmosäsongen sjunger nu på sista versen och sedan en tid tillbaka har utdelningarna börjat trilla ner ute i stugorna. Di har gått igenom vilka bolag analytikerna tror kommer leverera den högsta direktavkastning nästa år.

Utdelning har varit ett hett eftertraktat villebråd i de senaste årens räntemiljö och i skrivande stund är bolagen fullt upptagna med att skyffla ut fjolårets överskott. Drygt en tredjedel av det nya året har dock redan passerat och Di har gått igenom statistik från SME Direkt för att bena ut vilka aktier analytikerna tror kommer leverera högst direktavkastning nästa år jämfört med tisdagens kurs.

I topp hittar vi bussbolaget Nobina som i början av april levererade sin rapport för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. I bokslutskommunikén föreslår Nobinas styrelse att årets utdelning höjs till 3,1 kronor per aktie vilket var högre än analytikernas prognos på 3,05 kronor.

Efter färska analysuppdateringar i spåren av rapporten förutspår analytikerna att Nobinas utdelning näst år kommer landa på 3,53 kronor per aktie vilket hade gett en direktavkastning på 6,5 procent beräknat på tisdagens kurs på 54 kronor per aktie. Nobinas utdelningspolicy är att dela ut minst 75 procent av resultatet före skatt.

Tätt bakom ledaren hittar vi tre av de fyra storbankerna, samt en nischbank och en IT-konsult, med Swedbank i täten. Swedbank väntas sänka utdelningen till 12,71 kronor per aktie nästa år vilket hade gett en direktavkastning på 6,2 procent.

Det råder dock viss skillnad mellan de analytiker som följer bolaget. Den mest pessimistiska spår att utdelningen sänks till 12 kronor per aktie medan den mest optimistiske tror den höjs till 13,5 kronor per aktie vilket hade varit en marginell höjning från årets utdelning på 13,2 kronor per aktie.

När det kommer till Nordea spår analytikerna att man kommer skruva upp utdelningskranen till 0,67 euro per aktie jämfört med 0,65 euro i år vilket hade gett en direktavkastning på 5,7 procent.

För SEB spår analytikerna att utdelningen höjs till 5,74 kronor per aktie vilket hade gett en direktavkastning på 5,5 procent.

Inklämd mellan Nordea och SEB hittar vi nischbanken Resurs och IT-konsulten HiQ. Analytikerna tror att Resurs kommer leverera en utdelning på 3,06 kronor per aktie nästa år vilket kan jämföras med 3 kronor i år och hade gett en direktavkastning på 5,7 procent. För HiQ spår man att utdelningen kommer höjas till 3,25 kronor per aktie vilket hade gett en direktavkastning på 5,5 procent.

Tyck till