ANNONS:
Till Di.se
Börs & Marknad Ledare Di TV Bil Podd Di Weekend Di Digital Dagens tidning Jobb
Meny
Start Nyheter

Aktierna som väntas ge högst direktavkastning nästa år

Stämmosäsongen pågår för fullt och sedan en tid tillbaka har utdelningarna börjat trilla ner ute i stugorna. Di har gått igenom vilka bolag analytikerna tror kommer leverera den högsta direktavkastning nästa år.

Utdelning har varit ett hett eftertraktat villebråd i de senaste årens räntemiljö och i skrivande stund är bolagen fullt upptagna med att skyffla ut fjolårets överskott. En fjärdedel av det nya året har dock redan passerat och Di har gått igenom statistik från SME Direkt för att bena ut vilka aktier analytikerna tror kommer leverera högst direktavkastning nästa år jämfört med tisdagens kurs.

I topp hittar vi bussbolaget Nobina som på torsdagen levererade sin rapport för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. I bokslutskommunikén föreslår Nobinas styrelse att årets utdelning höjs till 3,1 kronor per aktie vilket var högre än analytikernas prognos på 3,05 kronor.

Efter färska analysuppdateringar på fredagen spår analytikerna att Nobinas utdelning näst år kommer landa på 3,5 kronor per aktie vilket hade gett en direktavkastning på 6,5 beräknat på tisdagens kurs. Nobinas utdelningspolicy är att dela ut minst 75 procent av resultatet före skatt.

Tätt bakom ledaren hittar vi tre av de fyra storbankerna med Nordea i täten. För den största av storbankerna spår analytikerna att man kommer skruva upp utdelningskranen till 0,67 euro per aktie jämfört med 0,65 euro i år vilket hade gett en direktavkastning på 6,3 procent.

För SEB spår analytikerna att utdelningen höjs till 5,65 kronor per aktie vilket hade gett en direktavkastning på 5,7 procent.

Swedbank väntas i sin tur sänka utdelningen till 12,49 kronor per aktie vilket hade gett en direktavkastning på 6,1 procent. Det råder dock viss skillnad mellan de analytiker som följer bolaget. Den mest pessimistiska spår att utdelningen sänks till 11,78 kronor per aktie medan den mest optimistiske tror den höjs till 13,4 kronor per aktie från årets 13,2 kronor.

Efter den senaste rundan analysuppdateringar spås spelbolaget Betsson dela ut 4,21 kronor per aktie nästa år vilket hade gett en direktavkastning på 5,5 procent. Betsson meddelade den sista mars att de ändrar sin utdelningspolicy till att bolaget nu ska dela ut upp till 50 procent av resultatet vilket var en sänkning från tidigare den tidigare nivån på upp till 75 procent.

Tyck till